back to top
33.2 C
Athens
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Έγκριση από τις αγορές εισπράττει η Alpha Bank για τη σύμπραξη με Nexi τα Αστικά Ακίνητα

Αίσθηση προκαλούν οι δύο νέες πρωτοβουλίες της Alpha Bank, δηλαδή η σύμπραξη με την κορυφαία στον κλάδο της ιταλική Nexi και η δραστηριοποίηση της θυγατρικής Αστικά Ακίνητα για την οποία αναζητά στρατηγικό εταίρο, οι οποίες επιταχύνουν την αναπτυξιακή πορεία της.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Bank of America σε νέα ανάλυσή της, για τις δύο αυτές πρωτοβουλίες ώστε να διατηρηθεί ο Δείκτης Κεφαλαίων σε καλά επίπεδα και να αντισταθμιστεί η κατανάλωση κεφαλαίου που απαιτείται για την ταχεία μείωση των NPEs στην οποία στοχεύει η τράπεζα. Ο αμερικανικός οίκος έβαλε τον πήχυ στα 1,45 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας.

- Advertisement -

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου, και οι δύο πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος του καλά δομημένου επιχειρηματικού σχεδίου, “Project Tomorrow” που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας τον Μάιο. Η Bank of America επικροτεί το επενδυτικό πλάνο αναδιάρθρωσης της Alpha Βank, γιατί στηρίζεται σε έναν ισχυρό Δείκτη Κεφαλαίων, παράλληλα με την ταχεία απομόχλευση του ισολογισμού.

Σύμπραξη για τον κλάδο του merchant acquiring με τη Nexi

- Advertisement -

Η Alpha κατέληξε σε συμφωνία με τη κορυφαία εταιρία PayTech της Ιταλίας τη Nexi για την εξαγορά του 51% των δραστηριοτήτων merchant acquiring (150.000 POS / 9 δις ευρώ όγκοι) έναντι 157 εκ. με το 100% της νέας Eταιρείας (NewCo) που θα δημιουργηθεί να αποτιμάται στα 307 εκ. Επιπλέον, θα υπάρξει πρόσθετο όφελος ύψους 60 εκ. ευρώ για τη NewCo υπό την μορφή earn-out. Η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 40 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Alpha Βank.

Η κοινοπραξία θα συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Βank, με τα τέλη παραπομπής να εισπράττονται από την Alpha . Όπως προσθέτει η BofA, μία παρόμοια συναλλαγή έκλεισε με τη Nexi πριν από δύο χρόνια με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, την IntesaSanpaolo.

Αναζήτηση συνεργάτη σε ακίνητα

Η Alpha Βank ανακοίνωσε επίσης ότι αναζητά στρατηγικό εταίρο για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την εισηγμένη θυγατρική της Αστικά Ακίνητα. Το 91,5% της θυγατρικής οποίας ανήκει στην Alpha Βank και έχει κεφαλαιοποίηση 130 εκ. Η διαδικασία επιλογής θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το α’ τρίμηνο του 2022.

Η Alpha Βank θα μεταβιβάσει ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Alpha Αστικά Ακίνητα, αυξάνοντας την αξία του οχήματος. Η μονάδα εξυπηρέτησης ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα θα αποκτηθεί από την πλήρως ιδιόκτητη θυγατρική διαχείρισης ακινήτων της Alpha Βank, την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. (AREMI), πριν από την πώληση.

Στόχος της Alpha Βank είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα να υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με την AREMI για τη διαχείριση ακινήτων, δημιουργώντας έτσι μία ροή νέων εσόδων για την Τράπεζα από αμοιβές και προμήθειες. Η θετική κεφαλαιακή επίδραση θα προκύψει κυρίως λόγω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού που σχετίζεται με τα ακίνητα κατά 400 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την εκτίμησή της BofA, αυτό θα πρέπει να ισοδυναμεί με αύξηση περίπου 15-20 μονάδων βάσης στον Δείκτη Κεφαλαίων.

Η Bank of America τέλος σημειώνει ότι και άλλα έργα προγραμματίζονται επίσης από την Alpha όπως η πώληση των θυγατρικών της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, οι οποίες αναμένεται να προσθέσουν άλλες 30 μονάδες βάσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επενδυτικός κουμπαράς με προγράμματα εγγυήσεων και αφορολόγητους τόκους

Πιστοποίηση των εκδοτών από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με κοινούς όρους και πρότυπα

Oι 4 συστημικές τράπεζες επενδύουν €4 δισ. για να φέρουν την ΤN στην καθημερινότητά μας

Η διακύβευση δεν είναι πλέον απλώς η «ψηφιακή εμπειρία», αλλά η ίδια η δομή του λειτουργικού κόστους

Δικαίωμα στη Λήθη: Νομοθετική κατοχύρωση για τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά ασφαλιστικές συμβάσεις που συνδέονται με συμβάσεις καταναλωτικής πίστης, 5 έτη μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Την ισχυρή τους δέσμευση για καλύτερους χώρους μάθησης από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, μέσω της συνολικής δωρεάς 560 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις υποδομών...

Η Ελλάδα της ιστορίας και των ηρώων στο Νομισματικό Πρόγραμμα 2026

Τη σύνδεση του νομίσματος με τη μνήμη και τον πολιτισμό ανέδειξε η Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της ΤτΕ Μ. Αλμπάνη σε εκδήλωση του ΥΠΕΘΟΟ στη ΔΕΘ

Νέος τόκος υπερημερίας 9,90% από 16 Σεπτεμβρίου

Σε εγκύκλιό της η ΕΑΕΕ κοινοποιεί προς ενημέρωση των μελών της τον Πίνακα Εξωτραπεζικών Επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 8,1% η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Η Ελλάδα της ιστορίας και των ηρώων στο Νομισματικό Πρόγραμμα 2026

Τη σύνδεση του νομίσματος με τη μνήμη και τον πολιτισμό ανέδειξε η Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της ΤτΕ Μ. Αλμπάνη σε εκδήλωση του ΥΠΕΘΟΟ στη ΔΕΘ

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»