Εντύπωση προκαλεί η διαχεόμενη φημολογία σχετικά με την δημιουργία ‘δέντρων’ και στους μεσίτες μετά την από 3ετίας εμφάνιση των φαινομένων στους πράκτορες. Η δημιουργία τέτοιων παράτυπων πρακτικών στον κλάδο των Μεσιτών που διακρίνεται και για την οικονομική τους ανεξαρτησία , την κεφαλαιακή τους επάρκεια και την τεχνογνωσία τους αποτελεί ένα σοκ για την ασφαλιστική αγορά.
Επί της ουσίας δείχνει ότι ο ευρύτερος κλάδος των διαμεσολαβούντων κτυπιέται βάναυσα από τις νέες στρατηγικές των εταιρειών για μείωση στο ελάχιστο του κόστους διαμεσολάβησης και αφ’ ετέρου από την αδυναμία λόγω της οικονομικής συγκυρίας για πρόσκτηση νέων εργασιών. Απ’ την άλλη αρκετές ασφαλιστικές που θέλουν να μεγαλώσουν τα μερίδια αγοράς τους σε σύντομο χρονικό διάστημα στρέφονται αναγκαστικά στα ‘ δέντρα’ για αποκτήσουν άμεσα διεύρυνση της παραγωγής. Πληροφορίες για τον όγκο παραγωγής που κινείται από εταιρεία σε εταιρεία μέσα από των σχημάτων των ‘Δεντρών’ δεν υπάρχουν και ούτε θέλουν να υπάρξουν αφού οι πρακτικές αυτές βασίζονται μόνο σε επιχειρηματικές σχέσεις και δεν έχουν νομική μορφή ούτε την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεπώς διαψεύδονται επισήμως.
Ωστόσο , φήμες στην ασφαλιστική αγορά κάνουν αναφορές για συνολικές μετακινήσεις ασφαλιστικής παραγωγής που ξεπερνούν τα 70-80 εκατ. Ευρώ και που σίγουρα κάνουν την διαφορά ειδικά για τις ασφαλιστικές με μικρά δίκτυα διανομής και χαμηλές παραγωγές. Σε ότι αφορά το θέμα των προμηθειών, ακούγονται ποσοστά της τάξης του 30-35% για ασφαλιστικές παραγωγές άνω των 10 εκατ. Ευρώ.
Το θέμα είναι πλέον τι θα συμβεί εάν οι εταιρείες απαγκιστρωθούν από την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών και συμφωνήσουν να σπάσουν αυτά τα (άτυπα) επιχειρηματικά trust που διακινούν μεγάλα χαρτοφυλάκια σε αστική ευθύνη αυτοκινήτου, περιουσία και συμβόλαια υγείας και ζωής. Το άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν υπάρξουν παρατυπίες στις συμφωνίες αυτές και σπάσουν συνεργασίες. Τότε , κάποιοι θα αρχίσουν να μιλάνε και θα φανεί πόσο αδύναμη είναι εγχώρια ασφαλιστική αγορά και πόσο ευάλωτοι είναι και όσοι στρέφονται άτυπα σ’ αυτές τις πρακτικές. Ωστόσο αυτοί οι κίνδυνοι θα δημιουργήσουν αναγκαστικά τις προοπτικές για νόμιμες συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις σε όλο το φάσμα των διαμεσολαβούντων πριν το 2017.
Ν. Σακ.