back to top
19.4 C
Athens
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Allianz Trade: Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε

Της Έλενας Ερμείδου

 

- Advertisement -

Στην πραγματικότητα και σε αυτό που βλέπουμε μπροστά μας μας προσγειώνει η Allianz Trade. Προειδοποιεί πως όσοι προσβλέπουν σε υψηλή κερδοφορία από επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη πιθανόν να μην τα δουν ποτέ.

Η Ευρώπη δεν θα είναι πλήρως ηλεκτρική πριν από το 2040

- Advertisement -

Το σχέδιο της Ευρώπης να απαγορεύσει τις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035 παγιδεύεται στη σύγκρουση μεταξύ εθνικών βιομηχανικών συμφερόντων και περιφερειακών πράσινων φιλοδοξιών.

Κινδυνεύουμε να παραβλέψουμε την πραγματική εικόνα

Η ΕΕ είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο της να γίνει πλήρως ηλεκτρική έως το 2035, κάτι που με τη σειρά του απειλεί τον στόχο να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Αν και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αποτελούν εξαίρεση σε μια υποτονική ευρωπαϊκή αγορά φέτος (+24% πωλήσεις από την αρχή του έτους έναντι +1% συνολικά· μερίδιο αγοράς +3 ποσοστιαίες μονάδες στο 16%), ο ρυθμός υιοθέτησής τους εξακολουθεί να είναι πολύ αργός. Οι αγοραστές προτιμούν τα υβριδικά μοντέλα, παράλληλα και η υποδομή ηλεκτρικών οχημάτων υπολείπεται των κλασικών.

Ανέφικτα τα σχέδια για τους σταθμούς φόρτισης

Μέχρι το τέλος του 2025, η ΕΕ αναμένεται να έχει περίπου 1,1 εκατομμύριο σταθμούς φόρτισης, λιγότερο από το ένα τρίτο του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030, που είναι 3,5 εκατομμύρια, με τον ρυθμό εγκατάστασης να επιβραδύνεται από το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπές απαγορεύσεις θα μπορούσαν να στείλουν λάθος μηνύματα, χειροτερεύοντας την ήδη χαμηλή εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και διευρύνοντας το τεχνολογικό χάσμα με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, που επωφελούνται από σαφέστερες στρατηγικές και ισχυρότερη οικονομική υποστήριξη.

Οι κίνδυνοι των κυκλικών συμφωνιών στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μια αύξηση των αλληλένδετων συμφωνιών (65 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε τοποθετήσεις μετοχών και πάνω από 800 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συμφωνίες αγοράς) αναδιαμορφώνει τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι εταιρείες τσιπ αποκτούν μερίδια σε εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης με αντάλλαγμα μαζικές παραγγελίες υλικού, ενώ οι γίγαντες του cloud κλειδώνουν αποκλειστικά συμβόλαια υπολογιστών διοχετεύοντας κεφάλαια.

Αυτή η κυκλική δομή έχει βοηθήσει στην αύξηση των αποτιμήσεων, ακόμη και όταν οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης ξοδεύουν πολύ περισσότερα από όσα κερδίζουν. Οι επενδυτές αναμένουν ετήσια αύξηση εσόδων και περιθωρίου κέρδους +20% και, παρόλο που η αύξηση της ζήτησης και των εσόδων είναι πραγματική, εκτιμούμε ότι οι αποτιμήσεις μετοχών των Αμερικανών κατασκευαστών τσιπ και παρόχων cloud θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 25-35%.

Σε αντίθεση με το ιαπωνικό μοντέλο keiretsu, το οποίο σχεδιάστηκε για να ασφαλίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, ο βρόχος Τεχνητής Νοημοσύνης έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει έσοδα – συχνά χωρίς υποκείμενες πωλήσεις τελικών χρηστών. Αυτές οι συνεργασίες μοιάζουν μάλλον με μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση από προμηθευτές – κλειδώνουν έσοδα εκ των προτέρων, αλλά βασίζονται στη μελλοντική ζήτηση για να δικαιολογήσουν τις αυξανόμενες ροές κεφαλαίων.

Ενώ οι κορυφαίοι τεχνολογικοί παράγοντες των ΗΠΑ αναμένουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ελεύθερες ταμειακές ροές μετά τις κεφαλαιακές δαπάνες φέτος, η έκθεση του τομέα σε έναν μόνο παράγοντα ανεβάζει τον πήχυ για την επίτευξη των στόχων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στο μέλλον, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία εσόδων και στα ποσοστά ανάπτυξης προτού εκλάβουν τη χρηματοδότηση κλειστού βρόχου ως οργανική ανάπτυξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δ. Βασιλειάδης, PwC: «Τα μέτρα για την υγεία δεν μπορούν να πάνε μακριά»

Οι εταιρείες, επισήμανε στο συνέδριο της ΕΑΕ, θα πρέπει να κινηθούν προς κατευθύνσεις πέραν των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων

Δ. Μαζαράκης: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην υγεία και αντιμετώπιση συμφερόντων

Ρηξικέλευθος ήταν ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πάνελ για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Στα σκαριά νέο Πανελλαδικό Σωματείο Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Το έναυσμα δόθηκε με τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει περί προμηθειών, συρρίκνωσης γραφείων και συγκέντρωσης του κλάδου

Ο χάρτης των πτωχεύσεων 2025-2026 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Πολύ περισσότερες πτωχεύσεις αναμένονται αν η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης αποδειχτεί φούσκα...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Όμιλος Belron® χαιρετίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας για απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων

Τέταρτη δικαστική επιτυχία του Ομίλου για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά αυτοκινήτου

Η Mega Brokers ανοίγει νέα εποχή ανάπτυξης υπό τον όμιλο Unilink – Τ. Χατζηθεοδοσίου και I. Rusinowski έστειλαν μήνυμα προοπτικής και διεθνούς δυναμισμού

«Ο σκοπός δεν είναι απλώς να προσαρμοζόμαστε στο μέλλον – είναι να το δημιουργούμε» είπε συγκινημένος ο Τ. Χατζηθεοδοσίου

Η ERGO Hellas παρουσιάζει το Fund Box: Ψηφιακή καινοτομία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή επενδύσεων προσφέρει εμπειρία αντίστοιχη διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών - Βίντεο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Ο Όμιλος Belron® χαιρετίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας για απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων

Τέταρτη δικαστική επιτυχία του Ομίλου για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά αυτοκινήτου

Νέο πρόγραμμα Νομικής Προστασίας για δημόσιους υπαλλήλους από την ARAG SE

Σιγουριά και υποστήριξη σε περιπτώσεις διοικητικών διαφορών και αποφάσεων που επηρεάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η Mega Brokers ανοίγει νέα εποχή ανάπτυξης υπό τον όμιλο Unilink – Τ. Χατζηθεοδοσίου και I. Rusinowski έστειλαν μήνυμα προοπτικής και διεθνούς δυναμισμού

«Ο σκοπός δεν είναι απλώς να προσαρμοζόμαστε στο μέλλον – είναι να το δημιουργούμε» είπε συγκινημένος ο Τ. Χατζηθεοδοσίου