Ελενα Ερμείδου
Αντίθετη άποψη από τους ειδικούς για την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη GenAI έχει η κοινωνία σύμφωνα με την Allianz Trade. Αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Allianz καταδεικνύουν ότι η κοινωνία δεν αισιοδοξεί από τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Περισσότερα από 6.000 (36%) άτομα στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τεχνητή νοημοσύνη. Το 46% εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας έναντι του 33% των μελετών
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (51%) πίστευαν ότι το χάσμα των δεξιοτήτων και των ανισότητα μπορεί να διευρυνθεί, καθώς η αφομοίωση της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους, με τους έξυπνους να γίνονται εξυπνότεροι και τους υπόλοιπους να μένουν πίσω. Μόλις το 21% όλων των ερωτηθέντων ήταν αισιόδοξο για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τις οικονομίες τους.
Μείωση θέσεων εργασίας 1% για αύξηση παραγωγής 0,622%
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την Allianz Trade μπορούν να συμπληρώσουν και να αυξήσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και είναι πιθανό να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, τα επίπεδα εξυπηρέτησης των πελατών, καθώς και τον εντοπισμό απάτης.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις της εργασίας. Σύμφωνα με την Allianz μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 0,622% θα απέφερε μείωση των θέσεων της εργασίας κατά 1%.
Τεχνητή Νοημοσύνη και δημογραφικές αλλαγές
Με την αύξηση της παραγωγικότητας και την αυτοματοποίηση των εργασιών ρουτίνας, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο στο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ρύθμιση με διάλογο
Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού πολιτικής και οι ηγέτες του κλάδου πρέπει να αντιμετωπίσουν θέματα κανονιστικά και θέματα ανταγωνισμού. Να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, διευθετώντας παράλληλα κοινωνικά προβλήματα.