Τείχος ανοσίας: Πέντε λόγοι που δεν είναι εφικτό

Απόσταση μας χωρίζει από την επίτευξη  του τείχους ανοσίας  που είχε εκτιμηθεί στο 60 με 70% του πληθυσμού είτε μέσω νόσησης, είτε μέσω εμβολιασμού. Πλέον αφενός λόγω του σκεπτικισμού απέναντι στον εμβολιασμό, αφετέρου και του καθυστερημένου εμβολιασμού των παιδιών φαίνεται μη επιτεύξιμο.

Σχετική δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Nature παρουσιάζουν περιληπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ωστόσο, δεν υποτιμάται η προσφορά του εμβολιασμού  έναντι στην πανδημία. Οι  επιστήμονες θεωρούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν προϋποθέτει το τείχος ανοσίας, αλλά μακροπρόθεσμα η λοίμωξη COVID-19 θα γίνει ενδημική. Το σκεπτικό αυτό βασίζεται σε διάφορους λόγους όπως:

  1. Είναι ασαφές αν και κατά πόσο τα εμβόλια προφυλάσσουν από τη μετάδοση του ιού. Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας  πρέπει όταν νοσήσει κάποιος  ναείναι λίγα τα επίνοσα (που μπορεί να μολυνθούν) άτομα στο περιβάλλον του. Μέχρι τώρα δεν έχουμε αρκετες πληροφορίες γιαα το εάν τα εμβόλια  προλαμβάνουν και τη μετάδοση.  Σημειώνεται πως και ένα ποσοστό της τάξης του 70% προστασίας του εμβολίου από τη μετάδοση του ιού θα ήταν επαρκές.
  2. Ο διαμοιρασμός των εμβολίων είναι άνισος. Η ξεχωριστή εμβολιαστική κάλυψη ανά τις χώρες, ή ακόμα μέσα στις πολιτείες της ίδιας χώρας (ΗΠΑ), και οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται ανά συγκεκριμένη περίοδο, με τα παιδιά να μην εμβολιάζονται ακόμη, μπορεί να οδηγήσουν σε νέες εξάρσεις ακόμη και σε χώρες με ποσοστά εμβολιασμού που αγγίζουν το τείχος ανοσίας. Εφόσον οι περισσότεροι ανήλικοι δεν εμβολιαστούν, τότε πρέπει να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού άνω των 18 ετών, για να φτάσουμε ανοσία 76% στο σύνολο του πληθυσμού.
  3. Τα νέα στελέχη ανατρέπουν την ισορροπία του τείχους ανοσίας. Το παράδειγμα της Βραζιλίας: Στην αρχή της πανδημίας νόσησε άνω του 60% του πληθυσμού, ποσοστό που θα μπορούσε να πετύχει το τείχος ανοσίας. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2021, το νέο στέλεχος, γνωστό και ως Ρ.1, οδήγησε σε νέα έκρηξη κρουσμάτων. Εμπόδιο θα μπορούσε να σταθεί ο ταχύς μαζικός εμβολιασμός.
  4. Η ανοσία μπορεί να μη διαρκεί για πάντα. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ανοσία σταδιακά μειώνεται, δεν φτάνει στο μηδέν αλλά δεν είναι για πάντα στο 100%. Επίσης τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 100%. Εφόσον η φυσική ανοσία διαρκεί λίγους μόνο μήνες τότε τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή του εμβολιασμού είναι ακόμη πιο στενά..
  5. Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Έχει παρατηρηθεί πως όσο οι άνθρωποι εμβολιάζονται σταδιακά χαλαρώνουν τα μέτρα πρόληψης, και οι συναναστροφές. Τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%, οπότε αν πριν το εμβόλιο κάποιος ερχόταν σε επαφή με ένα άτομο, και μετά έρθει σε επαφή με 10, τότε καταλήγει στο ίδιο σημείο.

πηγή: virus.com.gr