O Δ. Σπυρίδης και το CVC άλλαξαν για πάντα τον χάρτη στον κλάδο υγείας στην Ελλάδα

Το σκηνικό στις υπηρεσίες ιδιωτικής περίθαλψης στην Ελλάδα έχει αλλάξει θεαματικά και καθοριστικά

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, η έλευση ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως, του CVC Capital, και η συνεργασία του με τον δαιμόνιο νέο Έλληνα επιχειρηματία κ. Δημήτρη Σπυρίδη δημιούργησαν ένα φορέα που κινεί τα νήματα στον τομέα της υγείας στη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Σπυρίδης, άριστος γνώστης του χώρου της υγείας στην Ελλάδα, είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Hellenic Healthcare Group, που ανήκει στο CVC και ήδη κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην ιδιωτική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Ένα μερίδιο το οποίο τραπεζικοί αναλυτές υπολόγιζαν αρχικά σε περίπου 35% της αγοράς στις Γενικές Κλινικές και 30% στις Γυναικολογικές Κλινικές και πλέον αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους.

Το Hellenic Healthcare Group ιδρύθηκε το 2018 και μέσω εξαγορών κατέχει ήδη 6 σπουδαία ιδιωτικά θεραπευτήρια: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ και το Creta InterClinic.

Διαθέτει επίσης τα διαγνωστικά κέντρα HealthSpot, την εταιρεία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLab και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ η HHG συνεργάζεται ήδη με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Εθνική Ασφαλιστική, την οποία άλλωστε εξαγόρασε το CVC και συνεπώς βρίσκεται κάτω από την ίδια «ομπρέλα» με το Hellenic Healthcare Group.

Από το Metropolitan στο Υγεία και σε έναν όμιλο με 6 κλινικές

Ο διευθύνων σύμβουλος του HHG λειτουργεί συνεκτικά, καινοτομεί και δεν του λείπει η τόλμη, όπως παρατηρούν στελέχη από τον κλάδο της υγείας, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτά τα στοιχεία τον χαρακτηρίζουν από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στον χώρο, σε αντίθεση με την αντίληψη που θα ήθελε τον κ. Σπυρίδη να έχει αυτήν την άνεση καθώς είναι βασικός συνεργάτης του CVC, με τη δύναμη των 115 δισ. δολαρίων περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται το ξένο fund.

Ο κ. Δημήτρης Σπυρίδης μνημονεύεται στον Τύπο για την ικανότητά του από τότε που χειρίστηκε με μαεστρία την εταιρεία Περσεύς, η οποία διαχειριζόταν το Metropolitan, και κατόρθωσε να την κάνει υπολογίσιμο «παίκτη» στον χώρο της υγείας.

Αντιλήφθηκε τη δυναμική του κλάδου, επένδυσε σε αυτόν και τελικά βρέθηκε με αυξημένο μερίδιο στο Metropolitan, αποκτώντας τις μετοχές της Κούμπας Συμμετοχών, ένα ποσοστό περίπου 16%, που ενίσχυσε τη δύναμή του στην εταιρεία λίγο πριν εξαγοραστεί, αποτιμώμενη αρκετά ακριβότερα από το CVC.

Ο έλεγχος του 70% της εταιρείας Περσεύς πέρασε πολύ σύντομα σε ξένο fund και έγινε το πρώτο περιουσιακό στοιχείο της HHG, με τον κ. Δημήτρη Σπυρίδη να αποτελεί τον κατάλληλο οδηγό για το CVC στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα.

Έχει «χάρισμα» στις συνεργασίες

Οι άνθρωποι του κλάδου παρατηρούν ότι ο κ. Σπυρίδης έχει «χάρισμα» με τις συνεργασίες. Οι συνομιλητές του τον εμπιστεύονται και έτσι διηύθυνε το Metropolitan, με μετόχους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες, όπως ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης, που ήταν και πρόεδρος του ΔΣ, και ο εκλιπών Περικλής Παναγόπουλος.

Σήμερα, ο κ. Σπυρίδης είναι βασικός συνεργάτης του CVC στην Ελλάδα και διευθύνει το HHG. Είναι ο έμπιστος συνεργάτης τους στην Ελλάδα. «Διόλου τυχαία» σχολιάζει η ίδια πηγή.

Το CVC κλιμάκωσε τις εξαγορές στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης, το Iaso General έγινε το επόμενο απόκτημα, αλλά το 2018 ήρθε το Υγεία για να απογειώσει το σχήμα. Το τίμημα της πώλησης του Υγεία έγινε με όρους συνολικής αξίας που αντιστοιχούσε σε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της προηγούμενης χρήσης. Η συνολική αποτίμηση του ομίλου ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την HHG, η δυναμική του ομίλου σε αριθμούς είναι: 1.438 κλίνες νοσηλείας, 91 χειρουργικές αίθουσες και 14 αίθουσες τοκετού, όπου πραγματοποιούνται πάνω από 88 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως και 8 χιλιάδες τοκετοί. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί υπολογίζονται σε 6.357, ενώ απασχολούνται περισσότεροι από 4 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που δίνονται, το γκρουπ αξιοποιεί 9 ρομποτικά χειρουργικά συστήματα, λειτουργεί 9 μαγνητικούς τομογράφους τελευταίας γενιάς και διαθέτει 19 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, για να περιθάλψει περισσότερο από 1 εκατομμύριο ασθενείς ετησίως!

Με τον κ. Άλεξ Φωτακίδη της CVC –που έχει παίξει κομβικό ρόλο στο πρώτο deal μεταξύ του CVC και του κ. Δημήτρη Σπυρίδη– να δηλώνει ότι έχουν εντοπιστεί 25 ενδιαφέρουσες ελληνικές εταιρείες και το fund να έχει εξαγοράσει ήδη την Εθνική Ασφαλιστική και τη Vivartia στον χώρο των τροφίμων, όλοι πλέον αναρωτιούνται ποιος είναι ο επόμενος στόχος…