Τι πρέπει να γίνει με τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων

Με δεδομένη την ταχεία διασπορά μεταλλάξεων του SARS-CoV-2  γεννάται το ερώτημα της αποτελεσματικότητας της ανοσολογικής απόκρισης  που προκαλούν τα εμβόλια.

Ως γνωστόν οι περισσότερες από τις αρχικές κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων διεξήχθησαν όταν ακόμα δεν  είχαν διαδοθεί τα νέα στελέχη που επικρατούν σήμερα όπως είναι το Άλφα ή το Δέλτα ή τα όποια πιθανά μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη.

Το ζήτημα πραγματεύεται ειδική αναφορά στο περιοδικό New England Journal of Medicine στις 23 Ιουνίου. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Κύριο άξονα  της ειδικής αναφοράς αποτελεί η διαρκής αξιολόγηση των εμβολίων υπό το πρίσμα της διαρκούς εξέλιξης του ιού καθώς. Επίσης εξετάζεται  με ποιον τρόπο προτείνεται να υπάρχει παγκόσμια συνεργατική απάντηση για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι συγγραφείς συνηστούν τη διαρκή αξιολόγηση των υπάρχοντων εμβολίων έναντι των στελεχών που προκύπτουν μέσω τυχαιοποιημένων μελετών και επισημαίνουν ότι οι απλές μελέτες παρατήρησης είναι πιθανόν να επηρεαστούν από συστηματικά σφάλματα.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr