Ξεκινούν δοκιμές των εμβολίων covid-19 και σε παιδιά – εφήβους

Οι εταιρείες PfizerModerna και AstraZeneca ξεκινούν κλινικές δοκιμές και σε εφήβους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλο μέρος των ενηλίκων δεν έχουν δεχθεί να εμβολιαστούν, οι αρχές θεωρούν ότι για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν και οι έφηβοι.

Επιπλέον, οι έφηβοι έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορονοϊό, σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά. Mέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν σχέδια για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, ακόμη και εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Από την άλλη, επίσης, οι δημοσκοπήσεις στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι πολλοί γονείς εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί για τον εμβολιασμό των παιδιών, εφόσον η νόσος δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Η Moderna έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο τις δοκιμές του εμβολίου της σε περίπου 3.000 εφήβους 12 έως 17 ετών και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα μελέτη με παιδιά έξι μηνών έως 11 ετών. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχει εγκριθεί για άτομα 18 ετών και άνω.

Η Pfizer έχει κάνει γνωστό ότι έχει ξεκινήσει δοκιμές σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών. Συνολικά, στις δοκιμές θα πάρουν μέρος περίπου 2.300 εθελοντές και τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν βγει το καλοκαίρι. Η εταιρεία εκτιμά ότι για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών θα χρειαστεί νέα μελέτη και πιθανώς να τροποποιηθεί το σχήμα των δόσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχει εγκριθεί για άτομα 16 ετών και άνω.

Πρόσφατα και η AstraZeneca έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών. Συνολικά, πρόκειται να πάρουν μέρος περίπου 300 εθελοντές και στόχος είναι να εξεταστεί αν το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσολογική αντίδραση. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχει εγκριθεί για άτομα 18 ετών και άνω.

Βλέπουμε τέλος ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το μοναδικό εμβόλιο με το οποίο μπορούν να εμβολιαστούν έφηβοι ηλικίας 17 και 18 ετών είναι εκείνο των Pfizer/BioNTech. 

πηγή: virus.com.gr