Δεν ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις – Καλύπτονται από τα εμβόλια

Η ανοσία των εμβολιαζόμενων δεν κινδυνεύει από τις μεταλλάξεις, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής στην χθεσινή ενημέρωση. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου δεν χρειάζεται πανικός για τις μεταλλάξεις καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια των Pfizer και Moderna προσφέρουν επαρκή προστασία.

Σε ότι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca  που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και έχει αμφισβητηθεί η επάρκεια της αποτελεσματικότητας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, η κ. Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι  σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα  από μελέτη με την συμμετοχή 7,5 χιλιάδων ατόμων στις ΗΠΑ αλλά και την εφαρμογή των εμβολίων στην  Αγγλία, διασαφηνίζοντας ότι  δεν ισχύει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στα άτομα αυτά.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του συγκεκριμένου εμβολίου στην Ελλάδα, από το  οποίο αναμένεται να φθάσουν 540 χιλιάδες συνολικά δόσεις τον Μάρτιο, από  την πλευρά του ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εκδώσει σχέδιο για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, με βάση και τις διεθνείς οδηγίες.

Αιχμές άφησε η κ. Θεοδωρίδου για την στάση νοσηλευτών και ιατρών του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας Πατρών, που δεν είχαν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το φαινόμενος της ενδονοσοκομειακής διασποράς της νόσου. Επί του θέματος η ίδια τόνισε την σημασία του παραδειγματισμού των πολιτών από τον εμβολιασμό των υγειονομικών και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του εγχειρήματος του εμβολιασμού στην χώρα ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι θα γίνουν επιπλέον 1000 προσλήψεις για να τονωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία είναι 403 αυτή τη στιγμή και 100 οι ΚΟΜΥ, ενώ θα προστεθούν άλλα 300 μέσα στον τρέχοντα μήνα . Συνολικά θα φθάσουν τα 700, τα οποία θα λειτουργήσουν σε δομές της ΠΦΥ, ενώ 84 θα αναπτυχθούν στα μέγα εμβολιαστικά κέντρα στην HELEXPO στην Αθήνα και  στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

«Ο αρχικός στόχος για το Φεβρουάριο με βάση τις παραδόσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεράσουμε τους 600.000 εμβολιασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Την θέση εξέφρασε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, χωρίς να ορίσει στόχο γιατί εξαρτάται από την προμήθεια τωμ δόσεων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά την σημερινή του επικοινωνία με την J&J από την οποία διασφαλίστηκαν 1,2 εκ εμβόλια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

πηγή: virus.com.gr