COVID-19: Παραμένουν επιπλοκές μετά την έξοδο από το νοσοκομείο

Σωματικές και ψυχικές διαταραχές μπορούν να διαρκέσουν μήνες μετά την ανάρρωση από Covid-19, όπως έδειξε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο “Annals of Internal Medicine”.

Δυστυχώς, βρέθηκε ότι οι ασθενείς που επιβιώνουν μετά από σοβαρή νόσηση με Covid-19, συχνά συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την υγεία τους, για εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Στη μελέτη πήραν μέρος περίπου 1.650 ασθενείς με σοβαρή νόσηση από Covid-19 από 38 νοσοκομεία των ΗΠΑ, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 2020.

  • Σχεδόν το 1/4 πέθανε ενώ νοσηλευόταν,
  • περίπου το 13% είχε περάσει μέρος της νοσηλείας του στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ),
  • το 6% είχε συνδεθεί σε αναπνευστήρα και
  • το 70% είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με συμπληρωματικό οξυγόνο.

Από τους περίπου 1.250 ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι επέζησαν και παρακολουθήθηκαν για δύο μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, περίπου το 7% πέθανε μέσα σε λίγες εβδομάδες! Ακόμη, το 15% εισήχθη πάλι στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι είχαν δυσκολία να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στο συνηθισμένο τρόπο ζωής τους.

Περίπου 500 ασθενείς συμμετείχαν σε τηλεφωνική έρευνα παρακολούθησης για 60 ημέρες. Μέχρι εκείνο το σημείο, σχεδόν το ένα τρίτο είπε ότι εμφάνισαν επίμονα συμπτώματα. Σχεδόν ένας στους πέντε είπε ότι παρουσίασε νέα ή χειρότερα συμπτώματα μετά το εξιτήριο και περίπου το 40% δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τις κανονικές τους ασχολίες. Μόνο περίπου το ένα τέταρτο είπε ότι μπόρεσε να επιστρέψει στη δουλειά του.

“Το COVID δεν είναι μια και μόνη ασθένεια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Vineet Chopra, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Michigan. “Αντίθετα, υπάρχουν πολλές επιπλοκές και συνέπειες με τις οποίες οι ασθενείς συνέχισαν να αγωνίζονται”. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη φροντίδα της λοίμωξης Covid-19 μετά τη νοσηλεία της, λόγω των σοβαρών συνεπειών και επιπλοκών της.

πηγή: virus.com.gr