Πριν την Πρωτοχρονιά οι πρώτες δόσεις του έμβολου στην Ελλάδα εμβολίου

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στη χώρα μας κατά του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Επιδίωξη είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών στον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «σύνθετη άσκηση». Σε ετοιμότητα οφείλουν να είναι  1.018 εμβολιαστικά κέντρα και οι 65 κινητές μονάδες, αφού αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα.

Κατά τις κυβερνητικές προβλέψεις ο κίνδυνος θα αποσοβήσει όταν εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, δηλαδή αρκετά εκατομμύρια πολιτών.  Στην επιτυχία της εθνικής προσπάθειας κρίνεται σημαντική η συμβολή της επικοινωνιακής εκστρατείας και η συνέργεια υγειονομικών και φαρμακοποιών στο εγχείρημα αυτό. Ωστόσο, η εφαρμογή των μέτρων προστασίας θα εξακολουθήσει και θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός ότι ο εμβολιασμός θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να λάβουν μέρος.

Σε ότι αφορά στη ευρωπαϊκή έγκριση, οι διαδικασίες επιταχύνονται καθώς πολλές χώρες ετοιμάζονται για νέο lockdown. Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν αυτών εκτιμάται ότι  μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων θα φθάσουν οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια που θα παραληφθούν σε πρώτη φάση θα είναι ανάλογα του πληθυσμού κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί προγραμματίζονται για μετά τις γιορτές, με προτεραιότητα  να δίνεται στους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ μετά τον Φεβρουάριο θα έχουν δυνατότητα εμβολιασμού οι υπόλοιποι πολίτες. Σημειώνεται ότι κάθε εμβολιαζόμενος θα κάνει δυο δόσεις του εμβολίου.

Σε ότι αφορά την προετοιμασία  ήδη έχουν παραληφθεί τα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολίων. Τη διαδικασία θα διευκολύνουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

πηγή: virus.com.gr