Ενίσχυση 47,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πανδημία

Με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών και υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ανά περιοχή, ενισχύσεις προς τις περιφέρειες της ΕΕ ενέκριναν οι ευρωβουλευτές.

Ακόμη 47,5 δισ. ευρώ θα  χορηγηθούν  στις περιφέρειες  προκειμένου να ανταπεξέλθουν  στις συνέπειες τη πανδημίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στην πρωτοβουλία REACT-EU. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων με στόχο να ενισχύσει τους κατοίκους στις πληττόμενες περιφέρειες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα,  οι πόροι του REACT-EU που θα διατίθενται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ προορίζονται για τομείς και εργαζομένους που υπέστησαν την μεγαλύτερη ζημιά από τα μέτρα για την πανδημία.

Σε αυτό θα ενταχθούν έργα που υλοποιούνται από την 1η Φεβρουαρίου 2020 έως το τέλος του 2023.  Ειδικότερα, αναμένεται να δοθούν 37,5 δισευρώ για το 2021 και άλλα 10 δισευρώ για το 2022. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα αναδρομικής χρηματοδότησης μέσω του REACT-EU για έργα που υλοποιούνται από την 1η Φεβρουαρίου 2020, ενώ οι πόροι θα μπορούν να δαπανηθούν μέχρι το τέλος του 2023.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να διαθέτουν μέρος των χρημάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, την Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, καθώς και σε διασυνοριακά προγράμματα (Interreg).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία REACT-EU είναι μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να συρρικνωθεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας, στο πλαίσιο της πολιτική συνοχής για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Με την επιδίωξη να απαλυνθούν τα προβλήματα που προέκυψαν με την υγειονομική κρίση είχαν κατατεθεί δύο ακόμη προτάσεις αναφορικά με την πολιτική συνοχής, η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (CRII) και η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού+ (CRII+), με τις οποίες τροποποιήθηκαν οι κανόνες για τις περιφερειακές δαπάνες προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη.

Στην εν λόγω πρωτοβουλία,  οι πόροι της θα προέλθουν από το Next Generation EU, το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγή: virus.com.gr