Σενάρια επιμήκυνσης του δανείου έως και το 2048

Στην Αθήνα φτάνουν σήμερα οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τον καθιερωμένο έλεγχο πριν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης που αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ. 

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η ανανέωση και η επικαιροποίηση του μνημονίου, ενώ πολλά είναι τα σενάρια για περαιτέρω επιμήκυνση του δανείου, μετά από την απόφαση του Νοεμβρίου που μετέφερε την εξόφληση του δανείου της χώρας μας στο 2024. Την πρόταση να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του ελληνικού δανείου το 2048 έχει στηρίζει ο Άξελ Βέμπερ, Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. 

Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα , οι ελεγκτές της τρόικας συναντήθηκαν με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στο Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές, θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους με το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. 

Οι ελεγκτές δέχθηκαν πάντως ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.