Έρχονται οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις από την ΤτΕ

Σε επιθετικές κινήσεις σχεδιάζει να προβεί η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος Μαρτίου, έχοντας ήδη θέσει στο στόχαστρό της ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν ουσιαστικές αδυναμίες να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές τους υποχρεώσεις.
 
Όπως αναφέρουν πηγές του Insurance World, η αρμόδια διεύθυνση της ΤτΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθεί σε άμεσο χρόνο, ώστε είτε να θέσει τις εν λόγω εταιρείες εκτός αγοράς, είτε να τις βάλει υπό αυστηρή επιτήρηση προκειμένου να τις επαναφέρει… στην τάξη, εφόσον βέβαια καθίσταται εφικτή αυτή η προοπτική.
 
Στην πρώτη γραμμή ελέγχου θα βρεθούν όσες εταιρείες είχαν τα τελευταία χρόνια υπαχθεί στο άρθρο 6 του ν.δ. 400/70, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως εκμεταλλεύθηκαν το κάλυμμα του νόμου για να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους υποδομή ή αν χρησιμοποίησαν το νόμο απλά για να αυξήσουν την παραγωγή και τα μερίδιά τους επιμένοντας σε αθέμιτες πρακτικές ή στην πολιτική του πτωχευτικού ασφαλίστρου.
 
Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις της νέας εποπτικής αρχής θα έχουν τα στελέχη όλων των ασφαλιστικών εταιρειών στις 31 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τη διοίκηση της ΤτΕ.
 
Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει μέχρι και αύριο το αργότερο τα στοιχεία τα οποία ζήτησε από τις εταιρείες σχετικά με την προετοιμασία τους για τη Solvency II, το πλάνο τριετίας και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν ώστε να βασίσουν τις δομές τους και τα μοντέλα διοίκησής τους στην εταιρική διακυβέρνηση.
 
Είναι γνωστό ότι η σχετική προθεσμία έχει εκπνεύσει ήδη από τις 21 Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του Insurance World, η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να έδωσε μια άτυπη παράταση έως τις 25 του μηνός.