Που θα βρουν δουλειά οι ασφαλιστές όταν ….

της Ελενας Ερμείδου 

Πώς θα γράψουν νέες εργασίες οι ασφαλιστές όταν μόνο το δεύτερο τρίμηνο οι συνολικές αφερεγγυότητες έφτασαν σχεδόν τα 107 δισεκατομμμύρια ευρώ; 

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με την Ευρώπη στην πρώτη θέση, 147 μεγάλες εταιρείες με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ εμφανίστηκαν αφερέγγυες σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Euler Hermes.

Το ποσοστό των αφερεγγυοτήτων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε 70% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο +91% από τρίμηνο σε τρίμηνο και +73% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 προς το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Συνολικά οι αφερεγγυότητες έφτασαν τα 106,9 δισεκατομμύρια (+155% τρίμηνο/τρίμηνο και +138% έτος/έτος). Επονται τα επόμενα τρίμηνα και το σύνολο του έτους.

Και μπορεί στην Ελλάδα να λέμε ότι οι ασφαλιστικές τα πήγαν πολύ καλά επί κορωνοϊόύ, ίσως να είναι και η μόνη χώρα που τόσο το επισημαίνει αυτό, αλλά η πραγματικότητα θα αποτυπωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Τα πράγματα είναι ρευστά με τις νέες παραγωγές, τον καθορισμό των κινδύνων, (το underwriting), το ποιοι θα είναι οι νέοι κίνδυνοι, τι θα αλλάξει εκ βάθρων, τι θα παραμείνει στην θέση του, τις επιχειρηματικές ασφαλίσεις.

Μπορεί επίσης να λέγεται ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση παρέμενει μάχημη επί ποδός 24 ώρες το 24ωρο, όμως τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και βαζίζει και αυτή εν πολλοίς σε αχαρτογράφητα νερά. Το νέο περιβάλλον εργασίας που λέμε με αναβαθμισμένη τεχνολογία, νέου τύπου γραφείο, γραφείο στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, λίγα έχει να προσφέρει αν το περιβάλλον δεν είναι σταθερό.