Κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού

Πρόσθετα μέτρα και κίνητρα για την εμπλοκή ιδιωτών γιατρών στη διαχείριση κρουσμάτων COVID-19 στις τουριστικές περιοχές ζητούν από την κυβέρνηση οι γιατροί, που συμμετέχουν στην Ομάδα πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επικεφαλής της Ομάδας είναι ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του κέντρου υγείας Αρεόπολης στη Μάνη και υποψήφιος με τη ΝΔ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μάλιστα, το 2019 είχε ανακηρυχτεί καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης από το διεθνή οργανισμό WONCA Europe Excellence in Health Care.

Χθες, η Ομάδα έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού, στην οποία επισημαίνει ότι ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη διαχείριση κρουσμάτων COVID-19 είναι ακόμη πιο σημαντικός σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς συχνά στις περιοχές αυτές είναι ισχνή ή και απούσα η δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Η Ομάδα τονίζει ότι για να επιτελέσει το ρόλο αυτό η ΠΦΥ, απαιτούνται:

  • η οργάνωση τοπικών δικτύων ΠΦΥ με συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών, των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων και των ΤΟΜΥ, καθώς και η λειτουργική διασύνδεση των δικτύων με τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.
  • Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να ορίζουν σαφώς τις ροές των ασθενών – ποιοι εξετάζονται, ποιοι και πού υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο, σε ποιους επιβάλλεται καραντίνα και σε ποιο χώρο αυτοί απομονώνονται, ποιοι και πού νοσηλεύονται, ποιοι, πού και πώς διακομίζονται κλπ,

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr