Είναι οι προμήθειες το Α και το Ω της πώλησης

της Ελενας Ερμείδου

Οι προμήθειες δεν χάνουν ποτέ το ενδιαφέρον τους σε αυτή την αγορά. Στις συζητήσεις της που γίνοντα κάτι πάντα αιχμηρό θα λέγεται και θα ακούγεται περί προμηθειών.  Αυτά στους κύκλους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στους κύκλους των ασφαλιστικών, τώρα κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένας μύθος  οι προμήθειες,  η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν έχει μεγάλες προμήθειες, ενώ κάποιοι άλλοι καυχώνται και περηφανεύονται για τις καλές προμήθειες που δίνουν στους συνεργάτες ώστε να έχουν κίνητρο να πουλήσουν.

Ακούγεται ότι η ψαλίδα μεταξύ πρακτόρων υπάρχει και ότι στα μεγάλα πρακτορεία οι προμήθειες αγγίζουν ακόμα και το 30% ενώ στα μικρά δεν ξεπερνούν το 15%

Είναι όμως η προμήθεια πανάκεια για την πώληση. Δίνει ένα τόσο μεγάλο κίητρο όπως ακούγεται για να πουλήσει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ένα προϊόν.

Φυσικά και η προμήθεια είναι ένα κίνητρο, όπως και το μπόνους μία μέθοδος επιβράβευσης και συνάμα ένα κίνητρο για αύξηση των πωλήσεων, η στήλη αυτή όμως δεν πιστεύει ότι η προμήθεια και το μπόνους αποτελούν πανάκεια. Πώληση δεν σταματά εδώ.

Από μόνες τους οι προμήθειες και τα μπόνους δεν πουλάνε. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση χρειάζεται υποστήριξη, σοβαρή εκπαίδευση που να έχει διάρκεια στο χρόνο, σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, μία σωστή μηχανοργάνωση σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Πολλοί του κλάδου κυνηγάνε το ποσοστό της προμήθεια και χάνουν την ουσία του επαγγέλματος που αν την δουν και εντρυφήσουν τα γράψουν πολύ περισσότερα κέρδη.

Πώς θα γίνει αυτό; όταν η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, οι συνεργάτες των επιχειρήσεων παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται σωστά και καταφέρουν να πουλάνε ένα ασφαλιστικό προϊόν επειδή το έχει ανάγκη ο πελάτης και επειδή ταιριάζει στον πελάτη, όχι επειδή ο διαμεσολαβητής έχει ανάγκη να πάρει προμήθειες ελαφρώς υψηλότερες.

Με άλλα λόγια η επιτυχία του επαγγέλματος είναι να βρεις και να καλύψεις τις ανάγκες γεγονός που θα αυξήσει τα έσοδα και θα λειτουργήσει θετικά στην οικονομία και την κοινωνία.

Αυτός δεν είναι ο στόχος του κλάδου;