Καταλύτης εξελίξεων τα στοιχεία για την παραγωγή Απριλίου

του Βάιου Κρόκου

Μια πρώτη γεύση για τις συνέπειες στην παραγωγή και τις ευρύτερες εργασίες του κλάδου από την πανδημία έλαβε η αγορά με τα πρόσφατα στοιχεία Μαρτίου. Τώρα, αρχές Μαϊού ξεκινά σταδιακά η επαναφορά στην όποια νέα κανονικότητα όσον αφορά την οικονομική δραστηρίοτητα.

Μεγάλες παραμένουν οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα και στην ασφαλιστική βιομηχανία η οποία ωστόσο έδειξε σε γενικές γραμμές γρήγορα αντανακλαστικά στις εσωτερικές εργασίες, την σχέση με συνεργάτες – πελάτες και την επικοινωνία.

Όμως, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή και τις επιμέρους εργασίες για τον μήνα Απρίλιο, που αποτέλεσε περίοδο γενικού lockdown. Μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης φάνηκε ήδη από τα στοιχεία Μαρτίου:

-Στα 143,6 εκατ ευρώ υποχώρησε ο Κλάδος Ζωής σημείωνοντας πτώση 11% τον Μάρτιο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη χρονιά.

-Φρένο μπαίνει όπως όλα δείχνουν στα προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις καθώς οι νομισματικές πολιτικές των Τραπεζών και το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων δεν ευνοούν στην πώληση αυτών. Πιθανές εγγυήσεις/εξασφαλίσεις που θα θελήσουν πελάτες θα είναι αδύνατον να δοθούν από τις εταιρείες. Ειδικότερα, για την ίδια περίοδο, στα unit linked σημειώνεται κάμψη 13,2% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο.

-Στον αντίποδα, ενθαρρυντική είναι η αύξηση κατά 12,6% στα ομαδικά συνταξιοδοτικά.

-Από την άλλη πλευρά, έδαφος κερδίζουν οι Ασθένειες με άνοδο 12,5%, ενώ κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η κάμψη στην αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων κατά 10,7%.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα ερχόμενα στοιχεία Απριλίου θα αποτυπώσουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια ποιοι κλάδοι δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, που δημιουργούνται ευκαιρίες, ενώ ίσως αποτελέσουν εφαλτήριο για διαφοροποίηση, εστιασμό και απλοποίηση διαδικασιών απο πλευράς εταιρειών του κλάδου.

Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, βρίσκονται το Business Interruption και το πως ο κλάδος θα μπορεί καλύπτει ανάγκες που ανέδειξε το lockdown λόγω COVID-19, η εκ νέου άνοδος των ανασφάλιστων οχημάτων, η ασφάλιση πιστώσεων κ.α.

Βασικό, παράλληλα, ζητούμενο αποτελεί δε, ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα Υγείας με σκοπό την βιωσιμότητα και την περαιτέρω ενίσχυση του. Στόχος, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να είναι μια ολιστική πρόταση που θα αναδείξει τα οφέλη του ιδιωτικού τομέα ωστέ να έχει ένα κρίσιμο συμπληρωματικό ρόλο στο δημόσιο σύστημα υγείας, που επέδειξε καλή εικόνα εν μέσω πανδημίας.

Είναι γεγονός επίσης πως οι υψηλοί δείκτες φερεγγυότητας της περασμένης χρονιάς αποτελούν ένα “μαξιλαράκι ασφαλείας” για το υπόλοιπο του έτους, όπως σημείωσαν διοικήσεις των εταιρειών. Η αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ και η συνεισφορά του κλάδου σε αυτό δημιουργεί ωστόσο τους φόβους για αλλαγές στις τιμολογιακές πολιτικές και πρακτικές που έλαβαν χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην χώρα. Φαινόμενα που δεν παραπέμπουν σε προσπάθειες για νέα παραγωγή, τονίζουν άλλα στελέχη του κλάδου.

Όπως σημείωσαν πρόσφατα πάντως εκπρόσωποι του κλάδου στρατηγικοί στόχοι αποτελούν:

-Η διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και όχι οι ευκαιριακές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα, μέσω και της περαιτέρω ψηφιοποίησης των διαδικασιών

-Η ενδυνάμωση του δικτύου συνεργατών για την διατήρηση της παραγωγής ασφαλίστρων με την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων εξ αποστάσεως προσέγγισης του πελάτη

-Η παρακολούθηση, μέτρηση και αξιολόγηση των νέων συμπεριφορών των καταναλωτών με σκοπό τον σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων.

*με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό το web conference της ΕΑΕΕ για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας στον ασφαλιστικό κλάδο.