Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών

Αμετάβλητο, στα περυσινά επίπεδα διατηρήθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα στο τέλος Ιουνίου το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14,05 δισ. ευρώ εμφανίζοντας οριακή άνοδο κατά 0,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο σημαντική είναι η υποχώρηση, κατά 11,9% που εμφανίζουν τα έσοδα από τον τουρισμό στο ίδιο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 97 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι οι εισαγωγές της χώρας μειώθηκαν λόγω της ύφεσης πολύ περισσότερο σε σχέση με τις εξαγωγές μας. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η δαπάνη για εισαγωγές (εκτός καυσίμων και πλοίων) μειώθηκε κατά 8,7% ήτοι 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 4,9% (276 εκατ.ευρω).

Στο Ιοσζύγιο Υπηρεσιών καταγράφεται μία αύξηση του πλεονάσματος κατά 135 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση που εμφάνισε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα κατά 14,8%. Με αποτέλεμσα οι καθαρές εισπράξεις από τις μεταφορές να αυξηθούν κατά 304 εκατ. ευρώ. Αντίθέτως, οι καθαρές εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 253 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης κατά 11,9% που εμφάνισε η εισροή τουριστικού συναλλάγματος στη χώρα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 103 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 130 εκατ. ευρώ. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η μείωση αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων των “λοιπών τομέων” (μεταναστευτικά εμβάσματα κ.λπ.).

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών καταγράφεται μία υποχώρηση της καθαρής εισροής για ξένες άμεσες επενδύσεις στα 891 εκατ. ευρώ από τα 1,07 δισ. ευρώ πέρυσι. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου οι εκροές που οφείλονται στις πωλήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από ξένους επενδυτές έφθασαν τα 12,6 δισ. ευρω.
 
Ετσι συνολικά στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου αν συνυπολογιστεί η εισροή 9,7 δισ. ευρώ που προήλθε από την μείωση των τοποθετήσεων τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα του εξωτερικού, καταγράφεται μία εκροή της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου είχε καταγραφεί εισροή 19 δισ. ευρώ. Στις λοιπές επενδύσεις εμφανίζεται εισορή 19 δις.ευρώ η οποία αντανακλά κυρίως στο δανεισμό του Δημοσίου από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ.