Marsh: Η πολυπλοκότητα των κινδύνων πρόκληση για τους risk managers

Πρόσφατη έκθεση της Marsh, του μεγαλύτερου μεσίτη ασφαλίσεων και συμβούλου διαχείρισης κινδύνων στον κόσμο, αναφέρει ότι παρόλο την παγκόσμια οικονομική ύφεση, η ασφαλιστική αγορά παρουσιάζεται να ισορροπεί και να παραμένει σταθερή για το 2010 ενώ νέες προκλήσεις παρουσιάζονται για τους risk managers.

Ιδιαίτερα, στα ευρήματα της έκθεσης αυτής “Competition Net Rewards – Multinational Client Service Insurance”  διαπιστώνεται ότι ενώ το 2010 επικρατεί ευνοϊκό κλίμα για επιχειρηματικές ευκαιρίες, η χρηματοπιστωτική κρίση έχει φέρει τη διαχείριση κινδύνων στο προσκήνιο, τόσο εντός όσο και εκτός των οικονομικών διευθύνσεων των επιχειρήσεων. 

Οι risk managers έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον την απαίτηση των Διοικήσεων των επιχειρήσεων για «ασφαλείς» ασφαλιστές, με διαφάνεια ισολογισμών και αυξημένη υπευθυνότητα.

Ο George Davies, Επικεφαλής του Τομέα Risk Management της Marsh Αγγλίας είπε ότι «με την όλο και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα των κινδύνων και της έκθεσης των επιχειρήσεων σε αυτούς, απαιτεί για να είναι επιτυχημένη η διαχείριση κινδύνων να υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση, γνώση πάνω σε θέματα ρυθμιστικών διατάξεων και κανόνων και  δυνατότητα πρόβλεψης ενός ευρύτατου φάσματος τοπικών και παγκόσμιων σεναρίων. 

Για τους risk managers το πεδίο δράσης τους, που πρέπει πλέον να επεκτείνεται και σε θέματα που αγγίζουν ευρύτερα και υψηλότερα επίπεδα μέσα τον οργανισμό που λειτουργούν, είναι ο νέος κόσμος χρηματοοικονομικών κινδύνων και ευθύνης».

Η έκθεση της Marsh καθιστά σαφές ότι η κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς θα παραμείνει σταθερή το 2010 για τους ακόλουθους λόγους:

• Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών, η αυξημένη ικανότητα ανάληψης κινδύνων, οι περιορισμένες καταστροφικές ζημιές που ήταν ασφαλισμένες, βοήθησαν στο να κρατηθεί σχετικά σταθερή η ασφαλιστική αγορά της Αμερικής, το 2009. Εκτός και αν υπάρξει κάποιο μεγάλο καταστροφικό γεγονός, η αγορά ασφάλισης περιουσίας αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2010 και τα ασφάλιστρα  να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα.  

• Το δεύτερο εξάμηνο του 2009, πελάτες σε όλη την Ευρώπη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν μείωση του κόστους ασφάλισης σε πολλούς κλάδους ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του ποσοστού ζημιών που ενδεχομένως οδηγήσουν τους ασφαλιστές στην αναθεώρηση του κόστους ασφάλισης. Εντούτοις οι τοπικές αγορές αναμένεται να σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2010.  

• Παρά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και απώλειες στο Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, η Marsh αναμένει  οι περισσότερες ασιατικές  ασφαλιστικές αγορές να παραμείνουν πτωτικές μέσα στο 2010.

• Η ασφαλιστική αγορά στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αναμένεται να παραμείνει σταθερή και οι ασφαλιστές εμφανίζονται εκεί να είναι καλά τοποθετημένοι στο να  παρέχουν λύσεις σε αναδυόμενους κινδύνους, μολονότι υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, ευάλωτο πολιτικό -οικονομικό περιβάλλον καθώς και ανησυχίες για θέματα ασφάλειας που συνδέονται με καρτέλ ναρκωτικών. Ανησυχίες  εκφράζονται  και από το γεγονός της εξάρτησης των αγορών αυτών από τις διεθνείς αγορές για μεγάλους και σύνθετους κινδύνους.

• Η αγορά του Καναδά δεν φέρει σημάδι αλλαγής μέχρι το τέλος του 2010 και ενδεχομένως και για το 2011, που αναμένεται να παραμείνει πτωτική. 

• Για την ασφαλιστική αγορά της Αυστραλίας η Marsh αναμένει οι αγοραστές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ευνοϊκές συνθήκες.

Η έκθεση της Marsh αναφέρει ακόμη την ανάγκη να παρακολουθούνται οι ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται παγκοσμίως, με μεγαλύτερη αυστηρότητα σήμερα από ότι στο παρελθόν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Καναδά και αλλού οι φορολογικές αρχές έχουν αρχίσει να ερευνούν τα ασφαλιστικά προγράμματα των πολυεθνικών οργανισμών με σκοπό να  αξιολογήσουν και  να συλλέξουν ανείσπρακτους φόρους ασφάλισης – μια τάση που πιθανότητα να ενταθεί.

Οι risk managers πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις διάφορες τάσεις που ισχύουν στις τοπικές αγορές οι οποίες και παρουσιάζονται στην έκθεση της Marsh. 

• Οι νέοι κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η οδηγία περί περιβαλλοντικής ευθύνης έχει επηρεάσει τις τιμές στην ασφάλιση  περιβαλλοντικής ευθύνης,  εργοδοτικής ευθύνης και άλλων προγραμμάτων ασφάλισης.

• Πολλοί ασφαλιστές στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αναζητούν να διαφοροποιηθούν αποφεύγοντας τη συγκέντρωση σε μεγάλους βιομηχανικούς κινδύνους περιουσίας και στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε ατομικές  και καταναλωτικές ασφαλίσεις. Ενώ οι σεισμοί στην Αϊτή και τη Χιλή μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των  ασφαλίστρων και να επιφέρουν αλλαγές στους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

• Η Βραζιλία φαίνεται να είναι ένας ισχυρός στόχος  για ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιριών λόγω της μεγάλης οικονομικής και καταναλωτικής αγοράς που διαθέτει.  Οι ευκαιρίες είναι μεγάλες στις ατομικές ασφαλίσεις ζωής και υγείας καθώς οι καταναλωτές έχουν γίνει όλο και πιο προσεκτικοί  στις ασφαλιστικές επιλογές τους. 

• Στην αγορά της Κίνας οι ασφαλιστές εστιάζουν στην κερδοφορία των προγραμμάτων που προσφέρουν, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περιορισμό της δυνατότητας ανάληψης κινδύνων στους κλάδους κατασκευών και περιουσίας. Νέοι ρυθμιστικοί κανόνες έχουν ενισχύσει περαιτέρω τα δικαιώματα των καταναλωτών, αποσαφηνίζοντας τις σχέσεις των μερών στα πλαίσια μιας ασφαλιστικής σύμβασης.

• Το κόστος ασφάλισης στην αγορά της Ινδίας φαίνεται να έχει αγγίξει τα χαμηλότερα δυνατά σημεία και σήμερα οι πελάτες αντιμετωπίζουν ορισμένες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, ιδίως όλοι όσοι παρουσιάζουν ένα δυσμενές προφίλ κινδύνου. Η Marsh αναμένει ότι η αγορά θα συνεχίσει να σκληραίνει κατά την διάρκεια του 2010.