Ferma:Risk Managers -κλειδί επιχειρησιακής συνέχειας

της Ελενας Ερμείδου

Ολο και υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία των οργανισμών αναλαμβάνουν διαχειριστές κινδύνων στην Ευρώπη. Εν ευθέτω, δε χρόνω αναμένεται να ενισχυθούν οι συνεργασίες μεταξύ διαχειριστών κινδύνων και ΙΤ λόγω της αύξηση των cyber κινδύνων, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο της Ferma στην Μάλτα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 8th European Risk and Insurance Survey από τους 634 συμμετέχοντες το 68% έχει αναλάβει την υλοποίηση σχεδίων κινδύνων του οργανισμού. Το 62% συμμετέχει στα προγράμματα στρατηγικού σχεδιασμού και το 59% αναπτύσσει σχέδια απρόσκοπτης συνέχισης των λειτουργιών του οργανισμού σε περίπτωση που επέλθει κρίση.

Τα δύο τρίτα των διαχειριστικών κινδύνων αναφέρονται στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ferma, Jo Willaert said, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι δραστηριότητες που αναλαμβάνουν οι διαχειριστές κινδύνων έχουν να κάνουν με όλο το μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησης αλλά και με την συνολική κουλτούρα.

Ισχυρότεροι αναμένεται λίαν συντόμως να γίνουν οι σχέσεις μεταξύ ΙΤ και διαχειριστών κινδύνων λόγω της αύξησης της συχνότητας των cyber κινδύνων και της σφοδρότητας των χτυπημάτων.  Πρόκειται για έναν αναδυόμενο κίνδυνο ο οποίος για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται την συνεργασία των ΙΤ με τους διαχειριστές κινδύνων.

Σύμφωνα με τον Giampaolo Scarso, επικεφαλής πελατών στην AIG στις χώρες του Μπενελούξ δεν θα αποτελέσει έκπληξη η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ διαχειριστών κινδύνων. Μέχρι σήμερα η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών επαγγελμάτων  δεν είναι ισχυρή στο κομμάτι των cyber κινδύνων καθώς πρόκειται για νέους αναδυόμενους κινδύνους Η συνεργασία  αυτή ωστόσο ο ίδιος τόνισε μεταξύ των δύο επαγγελμάτων θα ενισχυθεί.

Στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασία αυτής θα συμβάλλει και η Οδηγία της ΕΕ για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο και τεχνική διευθύντρια στην Airmic η οποία απηύθυνε προειδοποίηση προς τους διαχειριστές κινδύνων τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν προετοιμασίες σε ό,τι αφορά την οδηγία καθώς ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*