Πτωτικές τάσεις αναμένονται σήμερα στη Σοφοκλέους σύμφωνα με την Κύκλος

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.195,41 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,00%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 292,82 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή του ΤΤ (+11,11%), της ΕΕΕΚ (+5,98%) και του ΟΠΑΠ (+5,70%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΜΡΒ (-3,04%), της ΕΘΝΙΚΗΣ (-2,09%) και της ΠΕΙΡΑΙ?Σ (-0,66%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 1. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επικρατήσουν πτωτικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα

ΗΠΑ: Αύξηση νέων ανέργων-μείωση λιανικών πωλήσεων
Οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ανήλθαν στις 444.000 την περασμένη εβδομάδα,
περισσότερες από τις 433.000 που είχαν καταγραφεί στο προηγηθέν διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν 437.000 νέους ανέργους. Είναι η δεύτερη εβδομάδα που τα εβδομαδιαία μεγέθη για την απασχόληση αιφνιδιάζουν αρνητικά τους αναλυτές. Παράλληλα, οι πωλήσεις του λιανικού εμπορίου μειώθηκαν 0,3% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,5%. Τον Νοέμβριο οι πωλήσεις στο αμερικανικό λιανεμπόριο είχαν αυξηθεί 1,3%. Στο σύνολο του 2009 οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 6,2%.

ΗΠΑ: Άνοδος 21% των κατασχέσεων το 2009
Σε επίπεδο ρεκόρ έφθασαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το 2009, καθώς ενισχύθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση. Μόνο τον μήνα Wεκέμβριο η αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών άγγιξε το 15%, ενώ, αντίθετα για το σύνολο του δ’ τριμήνου υπήρξε πτώση τους κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της RealtyTrac «η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν υπήρχαν τα ειδικά προγράμματα στήριξης της αγοράς ακινήτων».

Ευρωζώνη: Άνοδος 1% βιομηχανικής παραγωγής
Άνοδο υψηλότερη των εκτιμήσεων της αγοράς κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat. Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 7,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,6%, ενώ σε ετήσια βάση είχαν προβλέψει πτώση της τάξης του 7,5%. Η μεγαλύτερη υποχώρηση -σε ετήσια βάση- καταγράφηκε σε Δανία και Φιλανδία (-14,4%), ενώ την ισχυρότερη άνοδο σημείωσε η Πολωνία (7,3%).

ΕΚΤ: Στο 1% το βασικό επιτόκιο- Δηλώσεις Τrichet
Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κίνηση που είχε προεξοφληθεί πλήρως από τις αγορές. Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΚΤ παρέθεσε ομιλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα χαμηλά τους επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη. Επίσης δήλωσε ότι οι πληθωριστικές προοπτικές είναι προβλεπόμενες και οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών αναμένεται να είναι περιορισμένες. Σημείωσε ότι τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνουν την διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας με συγκρατημένους ρυθμούς. Τέλος, τόνισε ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας από την ευρωζώνη είναι μια “παράλογη υπόθεση”.

Γερμανία: Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον  εκέμβριο
Σε ανοδική πορεία κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, διαμορφούμενος υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, βάσει των τελικών στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, όπου είχε αγγίξει το -0,1%. Σε σχέση με τον Wεκέμβριο του 2008 ο γερμανικός πληθωρισμός άγγιξε το επίπεδο του 0,9%. Οι αναλυτές ανέμεναν διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,7% σε μηνιαία βάση
και στο 0,8% σε ετήσια, όσο δηλαδή ήταν και η αρχική εκτίμηση της Destatis.

Ιnternational Life: Συνεργασία με την ΙΝG Ελλάδος
Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2009, η International Life και η ING υπέγραψαν συμφωνία εξαγοράς του 100% της ΙΝG Γενικών Ασφαλειών από την Ιnternational Life Γενικών Ασφαλειών. Οι δύο εταιρίες Γενικών Ασφαλειών θα συγχωνευτούν, μόλις η συμφωνία εξαγοράς εγκριθεί από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Παράλληλα, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Ιnternational Life και την ΙΝG Μεσιτική για την προώθηση προγραμμάτων υγείας. Η Ιnternational Life προσφέρει εξειδικευμένα νοσοκομειακά προϊόντα, τα
οποία σύμφωνα με την ΙΝG, πληρούν τις ανάγκες των πελατών της. Το επίσημο λανσάρισμα των νοσοκομειακών προϊόντων αναμένεται στις 5 Φεβρουαρίου.

ΑΓΡΑΣ: Αύξηση 11% στη παραγωγή ασφαλίστρων
Τα 207,6 εκατ. ευρώ έφτασε η παραγωγή των καθαρών ασφαλίστρων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής για το 2009, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Στις Ασφαλίσεις Ζωής το χαρτοφυλάκιο παρέμεινε στα ίδια σχεδόν περσινά επίπεδα. Ειδικότερα η νέα παραγωγή στις ασφαλίσεις Ζωής κινήθηκε σύμφωνα με ρυθμούς της ασφαλιστικής αγοράς, δεδομένου ότι εκτός από τις λήξεις συμβολαίων, σημειώθηκε αυξημένο πλήθος εξαγορών λόγω της ωρίμανσης.
Στις Γενικές Ασφαλίσεις, ο Κλάδος Αυτοκινήτων σημείωσε αύξηση 20%, ο Κλάδος Πυρός 16%, ενώ τα καθαρά ασφάλιστρα του Κλάδου των Τεχνικών Ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 23%.

Space Hellas: Ευρυζωνικό  ίκτυο στην ΤΕ Κ Λακωνίας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τη Space Hellas το έργο Ανάπτυξης Ευρυζωνικού Δικτύου
Τοπικής Πρόσβασης της ΤΕΔΚ Ν. Λακωνίας, του οποίου το συμβατικό τίμημα ανέρχεται στις 275.827,72 ευρώ. Συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση και παραμετροποίηση ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης στο νομό Λακωνίας. Σκοπός του δικτύου είναι η επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει το δίκτυο

ΚΑΕ: Συγχώνευση θυγατρικών εταιριών
Οι διοικήσεις των θυγατρικών των ΚΑΕ και Elmec, ”Ελληνικές Wιανομές” και ”Ηπειρωτική ΑΕΚΕ” αποφάσισαν την συγχώνευσή τους μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη. Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31/12/2009.
Η κατά τα ανωτέρω συγχώνευση των εταιρειών του ομίλου αναμένεται να διευκολύνει την επίτευξη περαιτέρω συνεργιών και οικονομιών κλίμακας.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αύξηση 10,2% των πωλήσεων το ΄09
Η ΑΒ Βασιλόπουλος εμφάνισε πωλήσεις 1,471 δισ. ευρώ ενισχυμένες κατά 10,2% σε σχέση με το 2008, ενώ κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2009, τα έσοδα τα ανήλθαν σε 408 εκατ. ευρώ, 7,9% υψηλότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Ο ελληνικός βραχίονας του βελγικού ομίλου πέτυχε πολλαπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή που εμφάνισε πέρυσι το Delhaize Group τα έσοδα του οποίου ανήλθαν στα 19,9 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 1,2%, στις ίδιες τιμές συναλλάγματος ή 4,8% σε πραγματικές τιμές συναλλάγματος που οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ κατά 5,4% έναντι του ευρώ, σε σύγκριση με το 2008.

Διεθνείς Αγορές
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.710,55 μονάδες με άνοδο 0,28%, ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,38%, κλείνοντας στις 2.316,74 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,07%, κλείνοντας στις 1.144,89 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.498,20 μονάδες με άνοδο 0,45%, ο CAC 40 έκλεισε στις 4.015,77 μονάδες με άνοδο 0,37% και ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,43% κλείνοντας στις 5.988,88 μονάδες.