Κοντά σε λύση για τους ασφαλισμένους ζωής της ΑΣΠΙΣ

«Παράθυρο» στην Επ.Ε.Ι.Α. ώστε να δώσει λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ανοίγει η Απόφαση Σαχινίδη για τη διαχείριση και τη λειτουργία χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών εταιρειών Ζωής των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

 Στην Υπουργική Απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Επ.Ε.Ι.Α. έχει τη δυνατότητα να διαβουλεύεται με την ασφαλιστική αγορά για τη μεταβίβαση μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου Ζώης ανακληθείσας εταιρείας. Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο της η Επιτροπή εξουσιοδοτείται από την απόφαση για την κατάρτιση επιπρόσθετων σχεδίων αναμόρφωσης παροχών της εταιρείας, όπως και για τον επαναπροσδιορισμό του ανοίγματός της.

 Αν τελικά η Επιτροπή κάνει χρήση αυτής της διάταξης ενδεχομένως να μη απαιτηθεί το υπό διαμόρφωση Εγγυητικό Ταμείο να λειτουργήσει αναδρομικά.

 Σε ότι αφορά το γενικότερο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης, η ασφαλιστική αγορά το υποδέχθηκε θετικά.

 Στελέχη της σχολίασαν ωστόσο ότι το δεκάμηνο διάστημα για τις καταβολές των αποζημιώσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλο για ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν την ανάγκη να κάνουν χρήση των προγραμμάτων τους.

 Επίσης ανέφεραν τα εξής:

 - Στην απόφαση δεν καθίσταται ξεκάθαρο γιατί, ενώ ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής αναλαμβάνει την ευθύνη προσδιορισμού των ασφαλισμένων, των απαιτήσεών και των αναμορφωμένων παροχών, όπως και την ευθύνη για τη συγκέντρωση και κατάθεση στην Επ.Ε.Ι.Α. των περιουσιακών στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση, ο υπολογισμός του ανοίγματος της εταιρείας γίνεται από την Επ.Ε.Ι.Α..
– Είναι ασαφής ο όρος “άνοιγμα” για τις υποχρεώσεις της εταιρείας, καθότι νομικά ο συγκεκριμένος όρος δεν είναι δόκιμος, ή δεν δρα το ίδιο προσδιοριστικά με τον όρο “έλλειμμα”.
– Είναι άδικη η επιβάρυνση του χαρτοφυλακίου με δαπάνες που αφορούν στην πρόληψη υπαλλήλων, δικηγόρων ή άλλων εξωτερικών συνεργατών.