ασθενής, νοσοκόμοι, εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται!

Πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους (5 εκατ. άνθρωποι) και δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο (6 εκατ. άνθρωποι), το εγκεφαλικό επηρεάζει το ίδιο το άτομο, την οικογένειά του, το φιλικό του περιβάλλον, την εργασία του και την κοινότητα όπου ζει.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2010 το εγκεφαλικό κηρύχθηκε ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία ώστε να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Όπως υπογραμμίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, η πάθηση «και προλαμβάνεται και θεραπεύεται». Με το σύνθημα αυτό προχωρά σε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ειδικοί επιστήμονες θα παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού και θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό, στο μετρό Συντάγματος.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του εγκεφαλικού. «Αν συμβεί ένα εγκεφαλικό, είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική ζημιά» υπογραμμίζει.