Αναθεωρείται η διεθνής κατάταξη των νοσημάτων (ICD)

18 χρόνια μετά τη δημιουργία της κατάταξης ICD για τις διαγνώσεις των νοσημάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημιούργησε μια νέα έκδοση, προκειμένου το διεθνές αυτό σύστημα να αντικατοπτρίζει τις σημαντικές προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί στο διάστημα αυτό στην επιστήμη και στην ιατρική.

Η λεγόμενη ICD-11 θα παρουσιαστεί επισήμως στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2019, προκειμένου να εγκριθεί από τις χώρες, ενώ ήδη η πρόταση “ανέβηκε” στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την ενσωμάτωσή της. Μπορείτε να την “κατεβάσετε” από εδώ.

Αυτή η νέα έκδοση είναι πλήρως ηλεκτρονική και πολύ πιο εύκολη στην υλοποίησή της, περιορίζοντας τα λάθη κι επιτρέποντας την καταγραφή περισσότερων λεπτομερειών. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ICD-11 είναι ότι έχει παραχθεί με διαφανή και συνεργατικό τρόπο.

Το ICD-11 θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, δεδομένης της τεράστιας τεχνικής και τεχνολογικής προσαρμογής και της κατάρτισης που απαιτείται για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα, θα χρειαστεί επανεκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων.