Άχρηστα τα συμπληρώματα διατροφής – εκτός από το φολικό οξύ

Τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων ουσιών δεν παρέχουν οφέλη για την υγεία ούτε προκαλούν βλάβες, όπως έδειξε νέα μελέτη. Εξαίρεση αποτελεί το φολικό οξύ.

Η μελέτη εκπονήθηκε από Καναδούς επιστήμονες και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Οι ερευνητές έκαναν μiα συστηματική ανασκόπηση των τυχαιοποιημένων μελετών που έχουν δημοσιευτεί από το 2012 έως και το 2017.

Η μελέτη λοιπόν έδειξε ότι τα συνήθη συμπληρώματα, όπως οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη C, δεν έχουν κανένα όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία, στο έμφραγμα, στο εγκεφαλικό ή στον πρόωρο θάνατο.

«Είμαστε έκπληκτοι που βρήκαμε τόσο λίγα θετικά αποτελέσματα από τα πιο κοινά συμπληρώματα που καταναλώνουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ. David Jenkins. «Η ανασκόπηση μας διαπίστωσε ότι, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολυβιταμίνες, βιταμίνη D, ασβέστιο ή βιταμίνη C, δεν προκαλεί κακό – αλλά δεν υπάρχει ούτε προφανές όφελος».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το φολικό οξύ και οι βιταμίνες Β με φολικό οξύ μπορούν να μειώσουν την καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την άλλη, η νιασίνη και τα αντιοξειδωτικά έδειξαν ένα πολύ μικρό αποτέλεσμα, που μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιούν τα συμπληρώματα που λαμβάνουν ώστε αυτά να αφορούν τις συγκεκριμένες ανεπάρκειες βιταμινών, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί από κάποιο επαγγελματία υγείας», δήλωσε ο Δρ. Jenkins.

Η ομάδα του εξέτασε τα δεδομένα που περιλάμβαναν τα Α, Β1, Β2, Β3 (νιασίνη), Β6, Β9 (φολικό οξύ), C, D και Ε, και β-καροτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο.

«Εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικά θετικά στοιχεία –εκτός από τη δυνητική μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων από το φολικό οξύ–, είναι πολύ ωφέλιμο να βασιστείτε σε μια υγιεινή διατροφή για να λάβετε βιταμίνες και μέταλλα», δήλωσε ο Δρ. Jenkins. «Μέχρι στιγμής, καμία έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα δεν μας έδειξε τίποτα καλύτερο από τις υγιεινές μερίδες λαχανικώνφρούτων και ξηρών καρπών».