Τα «μυστικά» για την σωστή ασφάλιση των επιχειρήσεων

Η ορθή και σφαιρική ενημέρωση των επιχειρηματιών αποτελεί το «κλειδί» για λήψη της σωστής απόφασης σχετικά με την ασφάλιση των επιχειρήσεών τους με βάση τις ανάγκες τους και σε σχέση βέβαια με τα προϊόντα που προσφέρει η αγορά. Το IWeek επιχειρεί να δώσει στον τομέα αυτό που αφορά στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων ένα γενικό περίγραμμα για το τι μπορεί να ασφαλίσει κανείς, με κάποια πρώτα σχόλια για το τι να προσέξει, ώστε σε επόμενα άρθρα να υπάρχει μια, δεύτερη, πιο στοχευμένη ανάλυση.
 Ασφάλιση πιστώσεων ή εγγυήσεων: Πρόκειται για ειδικές καλύψεις οι οποίες προσφέρονται από συγκεκριμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ στην αγορά υπάρχουν και εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό. Εξυπακούεται ότι η συγκεκριμένη κάλυψη έχει ιδιαίτερη ζήτηση την περίοδο αυτή λόγω της αύξησης των επισφαλειών που προκαλεί η κρίση.
Ασφάλιση δανείου: Για κάθε χορηγούμενο δάνειο οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία συνήθως με τις τράπεζες καλύπτουν τον επιχειρηματία για τον κίνδυνο του θανάτου, ενώ με την ανάλογη επιβάρυνση ασφαλίζουν και το κεφάλαιο.
Ασφάλιση αστικής ευθύνης: Η αστική ευθύνη αφορά στον ασφαλιζόμενο χώρο, γι΄ αυτό και αναφέρεται σε ατυχήματα που μπορούν να σημειωθούν εντός του χώρου εργασίας, σε ζημιές που προκαλούνται σε διπλανές επιχειρήσεις μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
Ασφάλιση συνεταίρου: Η εν λόγω ασφάλιση ενεργοποιείται σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συνεταίρων μιας επιχείρησης, καλύπτοντας ουσιαστικά τυχόν χρέη του ή δάνεια που έχει υπογράψει για λογαριασμό της εταιρείας.
Ασφάλειες εμπιστοσύνης: Ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις απάτης ή κατάχρησης σημαντικών κεφαλαίων, με σκοπό την κάλυψη των ποσών με τα οποία ζημιώθηκε μια επιχείρηση.
Ασφάλιση εξοπλισμού: Οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι πολλές και αφορούν στην κλοπή, τη φωτιά, την πλημμύρα, την ολική καταστροφή εμπορευμάτων και εξοπλισμού κ.α. Όταν όμως πρόκειται για εξοπλισμό με αυξημένη τεχνολογική αξία η σύμβαση συνήθως προβλέπει ειδικούς όρους, αλλά και κοστοβόρα ασφάλιστρα.
Ασφάλιση πλημμύρας: Τα περισσότερα από τα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών προβλέπουν ότι όλα τα προϊόντα τα οποία ασφαλίζονται για ζημιές που μπορούν να προκληθούν από πλημμύρα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένα σε παλέτες και να απέχουν από το έδαφος 15 – 20 πόντους.
Ασφάλιση υπογείων: Οι υπόγειοι χώροι θα πρέπει να δηλώνονται, τόσο οι ίδιοι, όσο και τα προϊόντα τα οποία φυλάσσονται σε αυτούς. Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι ορισμένες εταιρείες δεν δέχονται για λόγους υψηλής επικινδυνότητας να ασφαλίσουν τα υπόγεια σε επιχειρήσεις.
Ασφάλιση βραχυκυκλώματος: Συνήθως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια εξαιρούν από τον κίνδυνο το σώμα το οποίο προκάλεσε το βραχυκύκλωμα. Η εξαίρεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία εφόσον αναφέρεται σε εγκαταστάσεις υψηλής αξίας όπως ηλεκτρογεννήτριες, εκτυπωτικά μηχανήματα, ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας κ.α. τα οποία κοστίζουν σε μια επιχείρηση αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Ασφάλιση χρηματοκιβωτίων: Πρόκειται για ειδικές καλύψεις οι οποίες χορηγούνται υπό προϋποθέσεις και σκοπό βέβαια έχουν την ασφάλιση του περιεχομένου των χρηματοκιβωτίων.
Ασφάλιση ακινήτου: Το σημείο που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή αφορά στην αξία του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το κατασκευαστικό κόστος του ακινήτου.
Ασφάλιση φωτεινών επιγραφών: Δεν καλύπτονται από τη «θραύση κρυστάλλων». Η κάλυψη τους απαιτεί ειδική ασφάλιση την οποία θα πρέπει να ζητήσει ο πελάτης από τον ασφαλιστή του, αν κάτι ανάλογο δεν προβλέπεται από το συμβόλαιο.