Η πρώτη επέμβαση επανόρθωσης με τη βοήθεια ολογραμμάτων

Την πρώτη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ολογραμμάτων πραγματοποίησαν ερευνητές στη Βρετανία με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ακτινολόγο Δρ. Δημήτρη Αμυρά, χρησιμοποιώντας μια συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality-AR) και ειδικό λογισμικό.

Η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality-AR) αποτελεί επέκταση της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality-VR). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στο χειρουργό να «βλέπει» τις θέσεις των αιμοφόρων αγγείων και των οστών κάτω από το δέρμα του ασθενούς, σε μια «μικτή» πραγματικότητα όπου τα ολογράμματα που δημιουργεί ο υπολογιστής αναμιγνύονται με τη φυσική πραγματικότητα.

Σε μια σειρά επεμβάσεων στο Νοσοκομείο St Mary’s του Imperial College του Λονδίνου, με την προαναφερόμενη τεχνολογία, οι γιατροί αποκατέστησαν τις πληγές με τμήμα ιστών που πήραν από άλλα μέρη του σώματος. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο ευρωπαϊκό περιοδικό πειραματικής ακτινολογίας «European Radiology Experimental», το κρίσιμο σημείο σε αυτές τις επεμβάσεις είναι η σωστή σύνδεση των αιμοφόρων αγγείων του επανορθωτικού ιστού με τα αγγεία που ήδη υπάρχουν στο σημείο του τραύματος. Αυτό σήμερα γίνεται με τη βοήθεια φορητών σαρωτών υπερήχων.

Οι γιατροί σε πρώτη φάση έκαναν «χαρτογράφηση» μέσω τομογραφίας στα πόδια των ασθενών και στη συνέχεια ο Δρ Αμυράς δημιούργησε τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα για κάθε πόδι, με τη βοήθεια λογισμικού. Στη συνέχεια, με ένα άλλο ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, τα μοντέλα αυτά μετατράπηκαν σε εικόνες για τη συσκευή που φορούσε ο χειρουργός. Ο τελευταίος μπορούσε πλέον, μέσα στο χειρουργείο, να βλέπει ένα ολόγραμμα με το εσωτερικό του ποδιού (αγγεία, οστά κ.α.) να «εφαρμόζει» πάνω από το πόδι του ασθενούς. Έτσι, ο χειρουργός είναι πιο βέβαιος για το τι θα κάνει, όταν π.χ. πρέπει να επανενώσει τα αιμοφόρα αγγεία. Η θέση του ολογράμματος μπορεί να προσαρμοσθεί κατά βούληση με τις κατάλληλες «μαγικές» κινήσεις στον αέρα του χεριού του γιατρού ή του βοηθού του.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η προετοιμασία των ψηφιακών δεδομένων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία επί του παρόντος. Εκτιμούν, πάντως, ότι στο μέλλον σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Διευκρινίζουν, παράλληλα, πως η νέα τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τους έμπειρους χειρουργούς, αλλά θα βελτιώσει και θα απλοποιήσει την επανορθωτική χειρουργική, μειώνοντας ταυτόχρονα το χρόνο αναισθησίας των ασθενών και την πιθανότητα λάθους.

Πηγή: virus.com.gr / amna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*