Υπόθεση Novartis: Τα σενάρια που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου (Upd)

Χείμαρρος είναι οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη Novartis, τρεις από τους οποίους στοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα για αποδοχή παράνομων πληρωμών – η πλειοψηφία των οποίων αφορά σε υπόθεση εμβολίων. Η δικογραφία στο σύνολό της, ωστόσο, αναφέρεται στις παράνομες πρακτικές και άλλων φαρμακευτικών εταιριών, με εμπλοκή και μη πολιτικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά πάντως τους πρώτους, τα αδικήματα που τους προσάπτονται είναι παραγεγραμμένα με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί δίωξη κατά πολιτικού αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή προς ενημέρωση των κομμάτων.

Το λόγο για την τροπή που θα πάρει η πορεία της υπόθεσης τώρα τον έχει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με βάση τον κανονισμό της Βουλής εξετάζει δύο σενάρια: τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δεύτερο ενδεχόμενο είναι επικρατέστερο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει υπέρ της μη παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας.

Για να γίνει εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να έχει προηγηθεί υποβολή σχετικού αιτήματος από τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συγκυβέρνησης. Στη συνέχεια το αίτημα συζητείται στην Ολομέλεια και τελικά ακολουθεί ψηφοφορία όπου αποφασίζεται αν θα προχωρήσει ή όχι το αίτημα.

Με το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά χωρίς να καταλήξει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και διευκρινίστηκαν ορισμένα θέματα που αφορούν νομικά ζητήματα της δικογραφίας. Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος αναβλήθηκε.

Την ίδια ώρα, ουρές δημιουργήθηκαν έξω από το γραφείο 131 της Βουλής όπου φυλάσσεται η δικογραφία της υπόθεσης, καθώς τόσο οι εμπλεκόμενοι όσοι και οι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει τα κόμματα αναμένουν να πάρουν σειρά και να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενό της.

Όπως έγινε γνωστό, όλοι όσοι εμφανίζονται στη δικογραφία θα πάρουν αντίγραφα, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Πηγή: virus.com.gr / kathimerini.gr, thetoc.gr, tovima.gr, amna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*