Βιονικός φακός βάζει τέλος σε γυαλιά και φακούς επαφής!

Νέες σελίδες στην οφθαλμολογία αναμένεται να ανοίξει ο Βιονικός Φακός (Bionic Lens), που δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες.

Πρόκειται για έναν δυναμικό φακό ο οποίος αντικαθιστά το φυσικό φακό μέσα στο μάτι, κατά τη διάρκεια της κλασικής επέμβασης καταρράκτη, που είναι μια από τις πιο συχνές και επιτυχημένες χειρουργικές διαδικασίες στην οφθαλμολογία. Αφού τοποθετηθεί εκεί, αποκαθιστά την καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς προβλήματα οπτικής ποιότητας. Μάλιστα, μπορεί να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και περιοχές, έχοντας δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτει ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός ακόμη και του νεαρού ατόμου.

«Οι δυνατότητες που θα προσφέρει ο βιονικός φακός είναι πραγματικά τεράστιες, αφού η χρήση του θα μπορούσε να δώσει υπεράνθρωπες ικανότητες» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών Βασίλειος Κοζομπόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι Καναδοί ερευνητές, ο Bionic Lens θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση πέραν του άριστου, που θεωρείται το 20/20!

«Φανταστείτε ότι θα είναι ορατός ο δείκτης ενός ρολογιού στα 30 μέτρα. Θα μπορεί κανείς να βλέπει καθαρά, με λεπτομέρειες και τα πλέον κοντινά αντικείμενα. Θα είναι διακριτή σχεδόν η κυτταρική λεπτομέρεια εάν π.χ. εστιάσει στην άκρη του δακτύλου του!» λέει ο κ. Κοζομπόλης.

Αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή της ενσωμάτωσης τεχνολογιών NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυση της εικόνας.

Σύμφωνα με τον δρ. Garth Webb, ενός εκ των βασικών συντελεστών της εξέλιξης του Bionic Lens, ο καινοτόμος αυτός φακός έχει αναπτυχθεί κατά τρόπο ώστε να λειτουργήσει ομαλά και εντός του ψηφιακού κόσμου. «Η ταπεινή μου αντίληψη είναι ότι τα ανθρώπινα όντα θα αποτελέσουν το κέντρο της δραστηριότητας της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στον άνθρωπο και θα αυξήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες πέρα ​​από τα προβλεπόμενα και νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύουμε» σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο δρ Κοζομπόλης, πάντως, ο Bionic Lens δεν θα είναι πανάκεια για όλους τους τύπους των οφθαλμικών παθήσεων. «Δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει διαταραχές στην αντίληψη χρωμάτων, θολώσεις κερατοειδούς, εκτεταμένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σοβαρές γενετικές νόσους του αμφιβληστροειδούς ή κατεστραμμένα οπτικά νεύρα» διευκρινίζει χαρακτηριστικά. «Μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη έκδοση του βιολογικού μας φακού, ο οποίος αναπόφευκτα φθείρεται με την ηλικία» καταλήγει.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κλινικές δοκιμές του Bionic Lens από την καναδική εταιρεία Ocumetics Technology Corporation και, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο βιονικός φακός θα διατεθεί στην αγορά εντός της επόμενης διετίας.

Το κόστος αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας, ωστόσο, εκτιμάται στα 3.200 δολάρια, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο ανισοτήτων.