Γιατροί “συνένοχοι” του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Σε τεχνάσματα και παρανομίες καταφεύγουν ακόμη και γιατροί προκειμένου να βοηθήσουν γονείς να προσπεράσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους και να τα εγγράψουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Πιστοποιητικά μη εμβολιασμού, αλλά και ψευδείς βεβαιώσεις για εμβολιασμούς που δεν έγιναν ποτέ, χρησιμοποιούν γιατροί, κάποιοι από τους οποίους δεν διστάζουν να πλαστογραφήσουν και τα βιβλιάρια των παιδιών, με ημερομηνίες κατά τις οποίες υποτίθεται ότι εμβολιάστηκαν.
Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχουν και οι γονείς που πιέζουν γιατρούς να υπογράψουν μια βεβαίωση πιστοποίησης της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου και ανάληψης ευθύνης στην περίπτωση βλαβών στην υγεία (σωματική και ψυχική) του δέκτη, χωρίς την εμπλοκή δικαστηρίων!
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κωνσταντίνος Νταλούκας δίνει στη δημοσιότητα πιστοποιητικά περί μη εμβολιασμού που χορήγησαν γιατροί σε γονείς, επικαλούμενοι πιθανές παρενέργειες! Όπως τονίζει, αυτά είναι τα έγγραφα που έφθασαν στα χέρια του, αλλά κυκλοφορούν και άλλα, όπως οι ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια, ενώ αναφέρεται και στις περιπτώσεις παραχάραξης των βιβλιαρίων.

Το ένα πιστοποιητικό υπογράφεται από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό, ενώ ο κ. Νταλούκας δίνει στη δημοσιότητα και το έγγραφο που έδωσαν γονείς σε παιδίατρο απαιτώντας την υπογραφή του ωστε να συνεναίσουν στον εμβολιασμό του παιδιού τους.

Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται. Το δικαίωμα στην παιδεία είναι πράγματι ισχυρό. Ισχυρότερο όμως είναι το δικαίωμα στην υγεία. Το θέμα δεν είναι ότι μένοντας ένα μέρος των παιδιών ανεμβολίαστα βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι διασπείρουν την νόσο και βάζουν σε κίνδυνο ζωής όλους αυτούς που δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς ή λόγω ηλικίας, να εμβολιαστούν“, τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Υπογραμμίζει δε, την ανάγκη επιμόρφωσης και των λειτουργών υγείας ενηλίκων, ξεκαθαρίζοντας πως για να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για ενήλικες πρέπει να αποτελέσει “κατεύθυνση και τακτική από το Υπουργείο Υγείας“.
Όπως ξεκαθαριζει, “είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλνουμε ως παιδίατροι γονείς παιδιών που παρακολουθούμε, έχοντας ελέγξει προηγουμένως το βιβλιάριο υγείας τους, για συνταγογράφηση και εμβολιασμό και συνάδελφοί μας παθολόγοι να τους ρωτούν γιατί θέλουν να εμβολιαστούν ή να δηλώνουν άγνοια των εμβολίων. “Γιατί θέλεις να κάνεις το εμβόλιο του τετάνου; αγρότης είσαι;” ή “δεν το γνωρίζω το εμβόλιο αυτό για την ηπατίτιδα Α και άρα δεν μπορώ να σας το συνταγογραφήσω” είναι κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν γονείς που στείλαμε για να εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές“.
Ειδικά για την περίπτωση της ιλαράς, ο πρόεδρος των Παιδιάτρων της Αττικής ξεκαθαρίζει πως αν είχε γίνει σωστή επιμόρφωση των λειτουργών της υγείας θα αποφευχθούν τραγελαφικές καταστάσεις, όταν “εν μέσω γενικού πανικού από τα κρούσματα ιλαράς, το Υπουργείο ανακοινώνει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι. Κανένας σχεδιασμός, κανένας διαχρονικός προγραμματισμός, καμμία ενημέρωση του γενικού πληθυσμού πριν να προκύψει το πρόβλημα, και ας είχε φουντώσει εδώ και μήνες η ιλαρά στις γειτονικές μας χώρες, καμμία ενέργεια ή δράση προς την κατεύθυνση αυτή“.
Και καταλήγει: ”Με ένα πληθυσμό ενηλίκων, άλλοι να ρωτάνε την μαμά τους αν έχουν κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά, άλλοι να ψάχνουν τα συρτάρια των γονιών τους για να βρουν το χαμένο βιβλιάριο υγείας και άλλοι να τρέχουν να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Αυτό δεν είναι εικόνα σύγχρονης χώρας. Είναι εικόνα χειρουργείου μάχης και είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2017“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*