Ανατροπή: Η πολλή «καλή» χοληστερίνη μπορεί να κάνει κακό!

Ανατρέπονται όσα γνωρίσαμε για το ρόλο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), που είναι γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη. Μία νέα έρευνα καταρρίπτει την αντίληψη ότι είναι ευεργετική για την υγεία μας και δείχνει ότι, όταν είναι πολύ υψηλή, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου!

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί κάνουν σαφή διάκριση ανάμεσα στη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η γενική οδηγία είναι να διατηρούνται τα επίπεδα της «κακής» LDL όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και τα επίπεδα της «καλής» HDL υψηλά.

Με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες, η LDL θεωρείται πως αυξάνει τον κίνδυνοκαρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ από την άλλη η HDL ότι απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η νέα έρευνα έρχεται να τα ανατρέψει όλα αυτά εν μέρει. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal (https://goo.gl/EYSMrP) και εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Børge Nordestgaard και τον Christian M. Madsen από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από 3 μεγάλα αρχεία δεδομένων: τη μελέτη Copenhagen City Heart Study, τη μελέτη Copenhagen General Population Studyκαι Danish Civil Registration System. Συνολικά, λοιπόν, εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 116.000 ανθρώπους, τους οποίους παρακολούθησαν κλινικά κατά μέσο όρο για χρονικό διάστημα 6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν πάνω από 10.500 άτομα.

Τα επίπεδα χοληστερόλης (LDL και HDL) μετρήθηκαν με εξετάσεις αίματος (όχι νηστείας) και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν με όλες τις παραμέτρους, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη συνολική θνησιμότητα, όπως ηλικία, δείκτη μάζας σώματος, κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και διαβήτη.

Συνολικά, 0,4% των ανδρών και 0,3% των γυναικών είχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης. Είχαν δηλαδή στο αίμα τους πάνω από 3 mmol ανά λίτρο στους άνδρες και πάνω από 3,5 mmol στις γυναίκες.

Η μελέτη λοιπόν ανέδειξε ότι άνδρες με υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης είχαν 106% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με άνδρες, που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 68% περισσότερες πιθανότητες.

Ακόμη, τα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες με πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης είχαν επίσης 36% μεγαλύτερα, σε σχέση με τα ποσοστά θνησιμότητας των ανδρών με φυσιολογικά επίπεδα. Τα χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας βρέθηκαν σε άτομα με μέτρια επίπεδα της HDL: 1,9 mmol ανά λίτρο στους άνδρες και 2,4 mmol στις γυναίκες.

Ο καθηγητής Nordestgaard προειδοποιεί ότι η μελέτη ήταν παρατήρησης και δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τα αίτια. Ακόμη, υποδεικνύει ότι οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να προσπαθήσουν «να εξηγήσουν γιατί άτομα με υπερβολικά υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης έχουν αυξημένη θνησιμότητα».