Ακτινοθεραπεία: Στη Βουλή η δικογραφία για τις λίστες αναμονής

Τις απαράδεκτες αναμονές στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών καταγγέλλει για άλλη μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ (εδώ).

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων ιατρών και πολιτείας» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Για το θέμα ο ΙΣΑ είχε στείλει επιστολή στο Υπουργείο Υγείας στις 24 Δεκεμβρίου 2014, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην αναγκαία γι’ αυτούς θεραπεία. Επανήλθε με νέα επιστολή στις 28 Μαρτίου 2016, επισημαίνοντας την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητώντας από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα. Δύο μήνες μετά (11/5), με αφορμή περιστατικό 55χρονου ασθενή που περίμενε 4 μήνες για να ξεκινήσει τη θεραπεία του, ο ΙΣΑ στέλνει νέα επιστολή ζητώντας από την Αριστοτέλους να λάβει άμεσα μέτρα για να επιλυθεί το πρόβλημα. Παράλληλα, λίγες ημέρες αργότερα (26/5) καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τις μεγάλες αναμονές, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή χιλιάδων καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου 2017, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατόπιν τούτου, ο ΙΣΑ ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για έναρξη ακτινοθεραπείας στο ΕΣΥ και τι προτίθενται να κάνουν ώστε να διασφαλίσει η εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων. Παράλληλα, ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να πάρει σαφή θέση για το θέμα, διευκρινίζοντας ποιες σχετικές ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, καθώς και να ζητήσει άμεσα από την Αριστοτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.