Ο ΙΣΑ κατά της νέας ΠΦΥ

Την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας πως προωθεί την αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κατά τους γιατρούς της Αθήνας, το νομοθέτημα ειναι πρόχειρο και διαθέτει σοβαρές αδυναμίες. Αξιώνουν δε την έναρξη διαλόγου επί του θέματος, κρίνοντας πως δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση με επιστημονικούς φορείς και συλλόγους ασθενών.

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα θεσμοθετείται η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, «που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Ειδικότερα, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες».

«Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Όπως εκτιμά ο ΙΣΑ, το σχέδιο νόμου θα συντελέσει δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αλλά, αν και η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού αξιολογείται πως είναι σε θετική κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενή, οι γιατροί δηλώνουν «αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή gatekeeping που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη».

Σε ο, τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, ο ΙΣΑ χαιρετίζει την εξέλιξη, για όσους ιατρούς το επιθυμούν, και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών αντίστοιχων της προσφοράς τους. Ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό του για την εξαίρεση των οικογενειακών ιατρών από τη Συλλογική Σύμβαση.

«Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαμηλού κόστους, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς βάζει τις βάσεις για την παράνομη άσκηση της ιατρικής από επαγγελματίες που δεν διαθέτουν το γνωστικό αντικείμενο. Καθώς μάλιστα δεν έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, θα καταρρεύσει όταν εξαντληθούν τα κοινοτικά κονδύλια», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατουλης.

Ο ΙΣΑ ζητά την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος που θα διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αξιοποιώντας το αξιόμαχο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.