ΠΟΕΔΗΝ: Με λουκέτα των 2 ευρώ κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων

πηγή: virus.com.gr

Αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει τα απανωτά κρούσματα κλοπής ιατρικών μηχανημάτων και οι αποκαλύψεις για την ευκολία με την οποία έδρασαν οι επιτήδειοι, που παραμένουν ασύλληπτοι.

Όπως αποκάλυψε η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία Βόλου και Λαμίας που ήταν τα πρώτα «θύματα» της σπείρας που σηκώνει πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό, δεν είχαν συναγερμούς, παράθυρα και πόρτες ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόρτα του Γαστρεντερολογικού Εργαστηρίου στο Βόλο είχε κλειδωθεί με ένα φθηνό λουκέτο του εμπορίου, που δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας για να το σπάσει.

«Τα νοσοκομεία διαθέτουν μηδενικό μπάτζετ για συντήρηση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούνται λουκέτα των 2 ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Άλλωστε, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου φύλαξη, αφού οι συμβασιούχοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης. Την ίδια ώρα, οι εταιρίες security διαθέτουν λιγότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο, στα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζονται. Ταυτόχρονα, οι φύλακες των νοσοκομείων (Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας σε οργανικές θέσεις και Προσωπικό Ασφαλείας ΔΕ), δεν ξεπερνούν μαζί τα 400 άτομα.

«Η φύλαξη είναι πλημμελής επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους κατά 50% τα τελευταία 7 χρόνια» εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα, επίσης, με τον ίδιο η φύλαξη είναι παντελώς ανύπαρκτη στα Κέντρα Υγείας, σε πολλά από τα οποία υπάρχουν ολοκαίνουργια Ιατρικά μηχανήματα, που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης Ιατρών και Προσωπικού (Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα κ.α.). Οδοντιατρικά, Ακτινολογικά, Μικροβιολογικά ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ, εντελώς καινούργια και αφύλακτα. Εδώ μπορούν οι κλέφτες με φορτηγά και μπουλντόζες να τα σηκώσουν όλα χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι!» αναφέρει σχετικά.

Όσο για τον ιατρικό εξοπλισμό που κλέβεται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν θα αντικατασταθεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.

«Η ταλαιπωρία των πολιτών θα μεγαλώσει. Η οδός που θα στραφούν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων για αντικατάσταση των μηχανημάτων είναι γνωστή: σε Ιδρύματα για δωρεές ή στη φιλανθρωπία. Δεν γίνεται όμως έτσι Δημόσια Υγεία» καταλήγει η Ομοσπονδία.