5ετές πλάνο για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες και το HIV/AIDS ανακοίνωσε ο Μπασκόζος

Η κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το HIV/AIDS, τις ιογενείς ηπατίτιδες και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ως μία από τις κύριες αιτίες επιπολασμού των ιών, ήταν το αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν τα ζητήματα της πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C στις νέες και καινοτόμες θεραπείες, των οροθετικών στον HIV ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους και των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε υπηρεσίες απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης.

Όπως παραδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, υπήρξε καθυστέρηση στη συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Παρά ταύτα, ιεράρχησε ως κυρίαρχη προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας την άμεση λειτουργία της κι επανέλαβε τη δέσμευση για τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία για την προμήθεια αντιρετροϊκών. Δεσμεύθηκε, παράλληλα, για την άμεση χάραξη και υλοποίηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου που θα θέτει τους στόχους, τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα σε ορίζοντα πενταετίας και θα συντονίζει τα εμπλεκόμενα μέρη για την οριστική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV/AIDS.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ σημείωσε πως η σκιά της ανάμειξης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην υπόθεση της υποχρεωτικής εξέτασης και διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012 βαραίνει ακόμη τον οργανισμό, παρά την πρόσφατη δημόσια συγνώμη από τη νέα διοίκηση. Αναφορικά με την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους, επισήμανε πως το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά άμεσα σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την ολοκλήρωσή του θα συνάπτει απευθείας συμβάσεις με τα Κέντρα Αναφοράς όπου διενεργούνται οι εξετάσεις.

O καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδωρίδης ανέδειξε την επανάσταση που έχουν φέρει τα νέα φάρμακα στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας C και την ανάγκη να λειτουργήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Όπως τόνισε, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε με τον προϋπολογισμό που σήμερα θεραπεύονται 1.000 ασθενείς στην Ελλάδα, να έχουν πλέον πρόσβαση στη θεραπεία 3.000 ή 4.000 ασθενείς.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης παρουσίασε ως αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV, την απάντηση των προκλήσεων που συνδέονται με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ενώ ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος στάθηκε στην υποδειγματική καταγραφή μέσω των μητρώων ασθενών και στην ανάγκη λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Νίκος Δέδες αντιπαρέβαλε τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας με τα βήματα που έχουν γίνει για τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους που ζουν με HIV, όπως είναι η πρόσβαση στις εξετάσεις και στη θεραπεία τους, οι συνθήκες στις μονάδες λοιμώξεων και το στίγμα που βιώνουν.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Στέλιος Αγαπητός παρουσίασε τις προτεραιότητες που πρέπει να ιεραρχηθούν για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων, όπως η χάραξη και υλοποίηση ενός νέου εθνικού σχεδίου δράσης, η καθολική πρόσβαση στις νέες θεραπείες και ο προσανατολισμός της πολιτείας στη διάγνωση όσων ζουν με ηπατίτιδα και δεν το γνωρίζουν.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης μίλησαν βουλευτές των κομμάτων του κοινοβουλίου που τόνισαν την ανάγκη διακομματικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ο  Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, ο Δημήτρης Υφαντής από το 18άνω, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μανίνα Τερζίδου, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων από την κοινωνία των Πολιτών όπως το Κέντρο Ζωής και η PRAKSIS.