Αυξήσεις φωτιά σε ΜΗΣΥΦΑ βλέπει ο Λουράντος

Τον κώδωνα του κινδύνου για αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όπως καταγγέλλει ειδικότερα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων για το νέο Δελτίο Τιμών, ορισμένες (λίγες) εταιρίες ζήτησαν διπλάσια τιμή για τα προϊόντα τους! Αν και ο αριθμός των συγκεκριμένων εταιριών ήταν μικρός, η πρωτοβουλία τους δείχνει την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα, εκτιμά ο κος Λουράντος.

Κοινή πεποίθηση της Επιτροπής, όπως υποστηρίζει πιο συγκεκριμένα, είναι πως με τη θεσμοθετημένη απελευθέρωση από την 1/1/17, οι τιμές όλων των ΜΗΣΥΦΑ θα τραβήξουν την ανηφόρα. «Έγινε παραδεκτό ότι η απελευθέρωση της τιμής τους σημαίνει αύξηση» αναφέρει σχετικά, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση του κλάδου ήταν να απελευθερωθεί μόνο η τιμή των ΓΕΔΙΦΑ, πράγμα με το οποίο όπως λέει «συμφώνησαν όλοι». Η δυσφορία που εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ήταν χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε. «Η αύξηση της τιμής τέτοιων προϊόντων από την απελευθέρωση της τιμής τους θα πλήξει τα νοσοκομεία, αφού τα χρησιμοποιούν κατά κόρον» φέρεται να είπε κατά τον κο Λουράντο, αναφέροντας ως παράδειγμα συγκεκριμένο αλκοολούχο διάλυμα.

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε απέναντι σε παραλογισμούς και αυτονόητα που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, όχι μόνο για την επιβίωσή μας, αλλά και για την επιστημοσύνη μας που βάλλεται πανταχόθεν και χωρίς καμία αιτιολογία» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.