Ασφαλισμένες ζημίες έως $30 δισ. από τον Τυφώνα «Μάθιου»

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η παγκόσμια (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς εκτιμάται ότι ο ισχυρός τυφώνας «Μάθιου», ο πρώτος που αναμένεται να χτυπήσει άμεσα τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια δεκαετία μπορεί να προκαλέσει ασφαλισμένες ζημίες 25-30 δισ. δολαρίων, αναδεικνυόμενος σε δεύτερο πιο δαπανηρό τυφώνα μετά την «Κατρίνα» που χτύπησε την Νέα Ορλεάνη και παρακείμενες περιοχές το 2005.

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ όλες τις ασφαλισμένες ζημίες στις ΗΠΑ από όλες τις φυσικές καταστροφές του 2015 (ξηρασία, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, πυρκαγιές κλπ.), το οποίο ανήλθε σε 16,1 δισ. δολ., σύμφωνα με εκτιμήσεις της Munich Re.

Την Παρασκευή, ο «Μάθιου» βρισκόταν καθ’οδόν προς την Ανατολική Ακτή της Φλόριντα, έχοντας προηγουμένως προκαλέσει το θάνατο περίπου 600 ατόμων στην Αϊτή, κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική και υλκές καταστροφές σε περίπου 6000 κατοικίες. Για τέταρτη δε, φορά στην ιστορία έκλεισε προσωρινώς η Disney World.

Η εταιρεία μοντέλων καταστροφής RMS είπε στους πελάτες της ότι δίνει 42% πιθανότητες για ζημίες της τάξης των 20 δις. δολ. και 26% πιθανότητες για ζημίες 30 δισ. δολαρίων. Αλλο στέλεχος του κλάδου δήλωσε ότι η τεράστια κλίμακα των εκκενώσεων θα «μεταφραστεί» σε υψηλό αριθμό αιτήσεων αποζημίωσης λόγω διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προσωρινά.

Το μονοπάτι του τυφώνα «περνά» από τουλάχιστον 12 σταθμούς παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 2 πυρηνικών εργοστασίων. Οι εταιρίες πυρηνικής ενέργειας NextEra Energy και Duke Energy έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων τους.

Ασφαλισμένες ζημίες ύψους 10-30 δις. δολαρίων θα ισοδυναμούσαν με τα κέρδη ενός τριμήνου για τις εταιρείες γενικών ασφαλειών των ΗΠΑ,  σύμφωνα με την JP Morgan. Ενας λογαριασμός της τάξης των 20 δις. δολαρίων θα ισοδυναμούσε με τις ζημίες που προκάλεσε ο Τυφώνας «Σάντι» το 2012, παρόλο που δεν «προσγειώθηκε» στην ενδοχώρα. Απώλειες τέτοιου μεγέθους συνεπάγονται «σημαντικούς κινδύνους» για ασφαλιστικές εταιρίες των Lloyd’s, όπως η Beazley και η Hiscox.

O αναλυτής της Canaccord Genuity, Ben Cohen, υπολόγισε το δυνητικό πλήγμα στην κερδοφορία της Beazley στα 104 εκατ. δολάρια και της Hiscox στα 145 εκατ. δολάρια. Η ίδια η Beazley εκτιμά ότι ένας τυφώνας «ύψους» 80 δις. δολαρίων θα την οδηγούσε σε απώλειες 200 εκατ. δολαρίων. Εκπρόσωπος της Hiscox είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος του τυφώνα.

Σύμφωνα με την S&P Global, ο «Μάθιου» αποτελεί «πραγματική δοκιμασία» για την έκθεση των αντασφαλιστικών εταιρειών, αν και δεν αναμένει παρενέργειες στην πιστοληπτική τους ικανότητα, εξαιτίας των ισχυρών κεφαλαιακών «μαξιλαριών» τους.