«Εναέρια» συνεργασία Υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη

Ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος διέθεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη μεταφορά ασθενών, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Αριστοτέλους.

Η επιλογή των αεροδιακομιδών συνιστά και μονόδρομο, καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση των οδικών αρτηριών της Χαλκιδικής, κυρίως τα Σαββατοκύριακα των θερινών μηνών, έχει κοστίσει διαχρονικά αρκετές ανθρώπινες ζωές.

Το ελικόπτερο ΠΣ ξεκίνησε να συνδράμει το ΕΚΑΒ στις 15/07. Στελεχώνεται από χειριστές του ΠΣ, ιατρό και διασώστη του ΕΚΑΒ, και θα καλύπτει τις αεροδιακομιδές της Χαλκιδικής και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Η πρώτη επιτυχημένη αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/07, όταν και διεκομίσθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης τραυματίας από τροχαίο στην περιοχή της Κασσανδρείας.

Επίσης, χθες Κυριακή 24/07 πραγματοποιήθηκαν από το ΕΚΑΒ δύο αεροδιακομιδές με το ελικόπτερο του ΠΣ προς το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας ύστερα από πτώση από ύψος 2 μέτρων, και ένα αγοράκι 12 μηνών από τον Βόλο, το οποίο διεκομίσθη διασωληνωμένο ύστερα από επανειλημμένες επιληπτικές κρίσεις.

Το όφελος της συνεργασίας αυτής είναι διπλό, αφού εκτός της άμεσης διακομιδής σοβαρά τραυματισμένων πολιτών από τροχαία και άλλων επειγόντων περιστατικών επιτυγχάνεται και η αποδέσμευση των επίγειων μέσων του ΕΚΑΒ, τα οποία θα εξυπηρετούν τις υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής.