Στα χέρια της αυστριακής VIG και η θυγατρική της AXA στη Σερβία

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την έξοδο της (και) από την αγορά της Σερβίας, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της  και της αποεπένδυσης από χώρες και κλάδους που δεν θεωρεί πρωτευούσης σημασίας, δρομολογεί ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ΑΧΑ, που ανακοίνωσε την πώληση των κλάδων ασφαλειών ζωής και γενικών ασφαλειών στη βαλκανική χώρα στην αυστριακή Vienna Insurance Group (VIG).

Η VIG θα αποκτήσει το 100% και των δυο βραχιόνων, ωστόσο οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, όπως π.χ. το προσφερόμενο από την AXA τίμημα. Σύμφωνα με τον αυστριακό όμιλο, η εξαγορά -που τελεί υπό την έγκριση των σερβικών αρχών- θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς της στη Σερβία στο 11,5%.

«Η Σερβία είναι ξεκάθαρα μια αγορά με αναπτυξιακές προοπτικές στην οποία η VIG  θέλει να επενδύσει», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας Elisabeth Stadler. «Η Σερβία είναι μια από τις τέσσερις αγορές όπου θέλουμε να έχουμε μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 10% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.»

Η μονάδα της ΑΧΑ στη Σερβία έχει παραγάγει ασφάλιστρα άνω των 12 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2015, ενώ διαθέτει πάνω από 106.000 πελάτες και μερίδιο αγοράς 1,8%.

«Οι δυο εταιρείες μαζί έχουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων στις ασφάλειες υγείας, αυτοκινήτου, ζωής και περιουσίας» πρόσθεσε το μέλος του ΔΣ της  VIG Serbia Peter Höfinger. «Η εξαγορά της μονάδας της ΑΧΑ ταιριάζει εξαιρετικά με τη στρατηγική πωλήσεών μας και θα έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε σημαντικά την δύναμή πωλήσεών μας μέσω αυτού του deal, πολλώ δε μάλλον επειδή η AXA Serbia είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών που είναι προσανατολισμένος στο μέλλον.»

Σημειώνεται ότι εντός του 2016 η AXA ολοκλήρωσε την πώληση της πορτογαλικής μονάδας της στη βελγική Ageas. Επίσης, η AXA Wealth, η βρετανική μονάδα συνταξιοδοτικών προϊόντων και επενδύσεων του γαλλικού ομίλου πωλήθηκε στην βρετανική Phoenix Group, η επίσης βρετανική platform business της ΑΧΑ Elevate (που επιτρέπει στους πελάτες να διατηρούν στην ίδια πλατφόρμα σειρά ποικίλων επενδυτικών προϊόντων) πωλήθηκε στη Standard Life, ενώ η θυγατρική της AXA  στη Νήσο του Μαν πωλήθηκε στη Life Company Consolidation Group. Μέσω των τριών αυτών deals, συνολικής αξίας 830 εκατ. ευρώ, η ΑΧΑ εξήλθε από τον κλάδο ασφαλειών ζωής της Μ. Βρετανίας.