στατιστικά, στατιστική, γραφείο, κομπιουτεράκι, στιλό, γράφημα

Σταθεροποιήθηκε η μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων στο -5,6% το α΄πεντάμηνο του 2016

Τον Μάιο του 2016 οι ασφαλίσεις Ζωής συνέχισαν την καθοδική τους τάση, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ενώ οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κινούνται θετικά από τον Φεβρουάριο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αναλυτικότερα:

premiums-1

Αποτέλεσμα αυτών είναι να σταθεροποιηθεί η μείωση της συνολικής παραγωγής (-5,6% το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου). Επιπλέον, η παραγωγή δύο συγκεκριμένων κλάδων, δηλαδή του Ι. Ασφαλίσεις Ζωής και του VII. Διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, καταγράφει αύξηση αθροιστικά το πρώτο πεντάμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2015.

premiums-2

Η παραγωγή του κλάδου IV.2 Υγείας, κατ’εφαρμογή του νόμου 4364/5.2.2016, καταγράφεται πλέον στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, όπου μερίζεται στους κλάδους 1. Ατυχημάτων και 2. Ασθενειών. Κατά αυτό τον τρόπο, η παραγωγή του συγκεκριμένου κλάδου μηδενίζει από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ αντιστοίχως ενισχύεται η παραγωγή των αντίστοιχων κλάδων ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

Ευνόητο είναι ότι εάν είχε παραμείνει η ταξινόμηση των ασφαλιστικών εργασιών όπως προβλεπόταν από το ν.δ. 400/1970, η μεν μεταβολή των ασφαλίσεων κατά Ζημιών θα κινούνταν σε αρνητικό επίπεδο, η δε αρνητική μεταβολή των ασφαλίσεων Ζωής θα ήταν πολύ μικρότερη, υπογραμμίζει η ΕΑΕΕ.

premiums-3

 

Διαβάστε περισσότερα στη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ: