Αύξηση παραγωγής στους κλάδους σκαφών αναψυχής το 2014

Τα 11,5 εκατ. € και τα 7,2 εκατ. € έφθασαν κατά τη διάρκεια του 2014 οι κλάδοι ασφάλισης σκαφών αναψυχής, δηλαδή των κλάδων (6) πλοίων και (12) αστικής ευθύνης πλοίων αντιστοίχως, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,0% και 18,0% σε σχέση με το 2013. Αντιθέτως, η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών μειώθηκε κατά 10,5%, ενώ η συνολική παραγωγή (ζωής και ζημιών) μειώθηκε κατά 1,2%.

skafi-1

skafi-2

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων σκαφών είναι της προσωπικής αναψυχής, ενώ τα επαγγελματικά σκάφη αναλογικά υπερέχουν στις αποζημιώσεις. Ως προς τον τρόπο κίνησης, η πλειονότητα των ασφαλισμένων σκαφών διαθέτει μηχανοκίνηση, αλλά τα ιστιοπλοϊκά σκάφη έχουν μεγαλύτερη μέση ασφαλιζόμενη αξία.

skafi-3

Η μέση ζημία αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες των σκαφών, ιδιαιτέρως δε στα επαγγελματικά με πλήρωμα. Ταυτόχρονα, υπήρξε μεγάλη μείωση στην μέση συχνότητα ζημίας στα επαγγελματικά σκάφη με πλήρωμα. Οι κύριες αιτίες καταβολής αποζημιώσεων έχουν σχέση με μηχανικές βλάβες (15,7%), κλοπή (12,0%) και πρόσκρουση/σύγκρουση (11,4%), ενώ το ποσοστό των ζημιών στο ελικοαξονικό σύστημα είναι 13,7%.

Η μέση αποζημίωση αυξήθηκε από 7,7 χιλ. € στα 16,3 χιλ. € συνολικά, με την παρατηρούμενη αύξηση να οφείλεται κυρίως στα αίτια της φωτιάς / έκρηξης, καθώς και της αστικής ευθύνης για σωματικές βλάβες.

Τέλος, με βάση την εξέλιξη των αποζημιώσεων ανά έτος έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ο κλάδος φαίνεται καλά αποθεματοποιημένος.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη της ΕΑΕΕ:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*