Generali: Ρεκόρ οκταετίας στα οικονομικά αποτελέσματα το 2015

 

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

Τα καλύτερα αποτελέσματα εδώ και 8 χρόνια ανακοίνωσε για το 2015 η Generali, τα οποία επιτρέπουν την αύξηση του μερίσματος κατά 20% (στα 0,72 ευρώ ανά μετοχή από 0,60 το 2015), στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007. Η διοίκηση του ιταλικού ομίλου απέδωσε τα εύσημα στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Mario Greco που αποχώρησε πρόσφατα από τη θέση του για να αναλάβει το πηδάλιο της Zurich Insurance. Ο διάδοχός του Philippe Donnet (του οποίου ο διορισμός ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή μαζί με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους) υπογράμμισε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Generali που έχει ως κεντρικούς άξονες την περικοπή κόστους και την πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων εγκρίθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο και ο ίδιος σκοπεύει να το εφαρμόσει, παραμένοντας στη «γραμμή» που χάραξε ο προκάτοχός του.

Για το 2015, τα καθαρά κέρδη της Generali διαμορφώθηκαν στα 2,03 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 21,6% σε σχέση με το 2014, όταν είχαν ανέλθει στα 1,64 δις. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν στα 4,8 δις. ευρώ από 4,5 δις. ευρώ το 2015 (+6,1%), χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων αλλά και την ικανοποιητική πορεία του κλάδου ζωής, παρά το κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, η βασική «πυξίδα» για την κερδοφορία, αυξήθηκε στο 14% από 13,2% ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τον στόχο της εταιρείας που ήταν να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 13%. Ο δείκτης οικονομικής φερεγγυότητας σύμφωνα με τους κανόνες της Solvency II που αποτυπώνει τη χρηματοοικονομική ευρωστία του ομίλου ανήλθε στο 202% στο τέλος του 2015 από 196% στο γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ασφαλίστρων, στον κλάδο γενικών ασφαλειών τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 0,8% στα 20,9 δις. ευρώ. Ο συνδυασμένος δείκτης κατέγραψε βελτίωση στο 93.1% από 92,5% ένα χρόνο πριν, χάρη στην υποχώρηση του δείκτη ζημιών, παρά την αύξηση των αιτημάτων αποζημίωσης από καταστροφές που ανήλθαν στα 75 εκατ. ευρώ. Χάρη στην πολύ καλή πορεία όλων των γραμμών δραστηριοτήτων, τα ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής ανήλθαν στα 53,3 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 6,2% σε σχέση με το 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 49,8 δις. ευρώ. Τα συμβόλαια unit linked συνέχισαν να αυξάνονται (+8,6%), σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του ομίλου για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων με χαμηλό βαθμό δέσμευσης κεφαλαίων. Τα προϊόντα παροχής προστασίας είχαν πολύ καλή πορεία, με αύξηση 11,8%, το ίδιο και τα αποταμιευτικά προϊόντα που αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Σημειώνεται τέλος ότι το ΔΣ της Generali εκτός από την προαγωγή του Γάλλου Donnet, μέχρι πρότινος Country Manager στην Generali Italia, αποφάσισε και τον διορισμό του Οικονομικού Διευθυντή Alberto Minali στη θέση του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας.