Ελεύθερο το «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων

 

του Νώντα Χαλδούπη

Τη δυνατότητα στους καταθέτες να «σπάνε» προθεσμιακές καταθέσεις κατά βούληση και χωρίς του προϋπάρχοντες περιορισμούς (π.χ. μόνο όταν επρόκειτο για αγορά ακινήτου) δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τις νέες αλλαγές στα capital control, που τίθενται σε ισχύ με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων μετρητών των 420 ευρώ δεν αναθεωρείται, ενώ οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η νέα απόφαση είναι οι ακόλουθες:

  1. Επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύματα πληρωμών, έως του ποσού των 1000 ευρώ, αντί των 500 ευρώ που ίσχυε ως τώρα, ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή ανά ημερολογιακό μήνα.
  2. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID)  για την εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, όπως και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν λογαριασμό εξυπηρέτησης της δραστηριότητας τους σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ ως τώρα αυτό επιτρεπόταν μόνο για όσους είχαν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας μετά την 1η Μαϊου 2015.
  3.  Επιτρέπεται η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο, στο οποίο αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στο τελευταίο πιστωτικό ίδρυμα. Οι εργαζόμενοι στην περίπτωση αυτή θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μετρητών από το ένα από τα δύο πιστωτικά ιδρύματα, εκτός εάν κωδικοί πελάτη (customer id) προϋπήρχαν και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα.
  4. Επιτρέπεται άνοιγμα νέου λογαριασμού για την καταβολή παροχών υγείας και επιδοτήσεων από δημόσιους φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται μόνο από το φορέα που παρείχε την έγγραφη τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ανοίγματος λογαριασμού στη συγκεκριμένη τράπεζα.
  5. Επιτρέπεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού έως 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016. Πλήρης αποπληρωμή επιτρέπεται όταν γίνεται με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό, μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, ή όταν γίνεται με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια.
  6. Αυξάνεται από 5000 σε 10000 ευρώ το ημερήσιο όριο για συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.