To 64% των μεσιτών βλέπει θετικά τις επιπτώσεις της Solvency

Θετικές εκτιμούν οι μεσίτες ασφαλίσεων τις επιρροές που θα υπάρξουν στον κλάδο από την εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου, του Solvency II, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του ΣΕΜΑ η KPMG.

Ειδικότερα, το 64% των μεσιτών ασφαλίσεων αξιολογεί ως θετικές τις επιδράσεις που θα καταγραφούν στην αγορά από την εφαρμογή του ν. 4364, ενώ μόλις ένα 9% εκτιμά ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικές.

Κατά τα ευρήματα της έρευνας, η εφαρμογή του νέου νόμου θα επηρεάσει όλο το φάσμα των λειτουργιών μιας εταιρείας και θα επιφέρει «τακτικές επιπτώσεις» που θα αφορούν στην καθημερινότητά της και οι οποίες θα γίνουν αντιληπτές σε βαρυχοπρόθεσμη περίοδο, αλλά και «στρατηγικές επιπτώσεις» που αφορούν σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ότι αφορά τις «τακτικές επιπτώσεις» αυτές προσδιορίζονται στην αναδιοργάνωση των εταιρειών, την τιμολογιακή τους πολιτική, τα πληροφοριακά συστήματα, την επενδυτική πολιτική και τα νέα κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν.

Στις «στρατηγικές επιπτώσεις» από την εφαρμογή του Solvency II περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός και, κυρίως, η απλοποίησης των χαρτοφυλακίων, η ανάγκη διαφοροποίησης, η βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, ο μετασχηματισμός της νομικής οντότητας κάθε εταιρείας, η χρήση εργαλείων της κεφαλαιαγοράς και η αναμόρφωση της επενδυτικής υποδομής.