«Μάχη» με τους θεσμούς για 4-6 δισ. ευρώ

Τα δημοσιονομικά στοιχεία και προβλέψεις «ξεσκονίζουν» από το πρωί σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, με την κυβέρνηση να δίνει «μάχη» για να αποφύγει πρόσθετα μέτρα έως και 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χάσμα για την εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού, που θα πρέπει να καλυφθεί για να φθάσουμε στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, παραμένει αγεφύρωτο, με τις πιο ακραίες εκτιμήσεις από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κάνουν λόγο για ανάγκη νέων μέτρων που θα έχουν συνολικό στόχο εξοικονόμησης 7,2-9 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά κατεβάζει το «λογαριασμό» στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4-6 δισ. ευρώ χαμηλότερα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια καλούνται τώρα να «μετρήσουν τα κουκιά», δηλαδή να εκτιμήσουν την απόδοση μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί, αλλά θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016 (αύξηση φόρων σε αγρότες και εισοδήματα από ενοίκια, η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος κ.ά.).

Πέραν αυτών των μέτρων, κρίσιμο στοιχείο για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού θα είναι η εκτίμηση της απόδοσης που θα έχουν τα μέτρα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο δεν θα ασχοληθούν τώρα με αυτό το θέμα, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το «πακέτο» των μέτρων.

Το ζητούμενο είναι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να υπάρξει συμφωνία για όλα τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού, ή έστω να καλυφθεί μεγάλο μέρος του χάσματος που υπάρχει σήμερα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στην Αθήνα των κορυφαίων εκπροσώπων των θεσμών. Έχει αποκλεισθεί, πάντως, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής εντός της εβδομάδας.