Ασφαλιστικό: Τι θα συζητηθεί με την τρόικα

 

Με την κυβέρνηση έτοιμη για συμβιβασμούς σε αρκετά θέματα, όχι όμως και για τις κύριες συντάξεις, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών σε γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο, που θα διαρκέσουν ως το τέλος της εβδομάδας. Οι ξένοι τεχνοκράτες θα επανέλθουν στην Αθήνα αργότερα, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, πριν το Πάσχα των καθολικών, στα τέλη Μαρτίου.

Το κλίμα των συζητήσεων έχει βαρύνει από τις «διαρροές» των τελευταίων ημερών, από πλευράς των δανειστών, σύμφωνα με τις οποίες βασικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου, έχουν ήδη απορριφθεί από τους θεσμούς και πρωτίστως από το ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια του οποίου, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό τις διαφωνίες του Ταμείου, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός.

Όπως προκύπτει και από δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι δανειστές θεωρούν σε γενικές γραμμές επαρκείς τις προωθούμενες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2018, υπολογίζουν όμως ότι δεν επιτυγχάνεται και η ζητούμενη μείωση της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ από φέτος, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα με σημαντικές μειώσεις των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, οι οποίες θα γίνουν με την άμεση αναπροσαρμογή τους βάσει του επαναυπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, χωρίς να διατηρείται η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», όπως προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν θα συζητήσει οιαδήποτε πρόταση για περικοπές στις κύριες συντάξεις, καθώς, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για ολόκληρες οικογένειες». Ταυτόχρονα, πάντως, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί για άλλες προτάσεις των δανειστών, όπως:

  • Να περιορισθούν οι προβλεπόμενες στο σχέδιο Κατρούγκαλου αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών από 1% σε 0,5% και το κενό να καλυφθεί με επιπρόσθετες μειώσεις επικουρικών συντάξεων.
  • Να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για την παροχή της βασικής σύνταξης από 15 σε 20 έτη.

Πέραν του ασφαλιστικού, μείζον ζήτημα αυτών των συνομιλιών θα είναι ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2016, από το οποίο θα εξαρτηθεί και το ύψος τυχόν πρόσθετων μέτρων, που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού, μετά την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2015, καθώς προβλεπόταν πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και τελικά θα εμφανισθεί πλεόνασμα 0,4%, το οποίο μεταφέρεται στον επόμενο προϋπολογισμό και εξαλείφει την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, όπως είχε ζητήσει από τον Νοέμβριο το ΔΝΤ.