Ενίσχυση του ΕΚΑΒ και μέσω Πυροσβεστικής

Το Πυροσβεστικό Σώμα προσέφερε 9 ασθενοφόρα οχήματα στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.
Τα ασθενοφόρα φέρουν πλήρη ιατρικό εξοπλισμό και αποτελούν μέρος δωρεάς συνολικά 12 ασθενοφόρων από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και είχαν διατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2009.
Στην ειδική τελετή για την παραχώρηση των ασθενοφόρων, στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο Αττικής, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ, στα πρότυπα άλλων χωρών.
«Νομίζω σε δύσκολους καιρούς όπου η οικονομική κρίση περιορίζει και επιδρά αρνητικά στα δίκτυα που πρέπει να απλώνει η κοινωνική πολιτική και η προσπάθεια στήριξης του κοινωνικού κράτους πρέπει να εξαντλούμε όλους εκείνους του τρόπους που μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η οικονομία με βάση της σημερινή της κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή, στις δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες τις οποίες διανύουμε ή θα συνδέσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο ή αλλιώς δεν έχουμε λόγο να υπάρχουμε και δεν έχουμε λόγο να είμαστε εδώ πέρα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τόσκας.
«Να είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει, θα σώσουν πολλές ζωές και πραγματικά θα αυξήσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ», σημείωσε ο κ. Πολάκης, αναφερόμενος στα 9 ασθενοφόρα. «Πρέπει να αυξηθούν οι συνέργειες ανάμεσα στις Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα», προσέθεσε.
Προσλήψεις οδηγών
Με αφορμή τη συζήτηση περί συνεργιών, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε σε παραδείγματα που ενισχύουν τα επιχειρήματα.
Όπως το Κέντρο Υγείας Καντάνου στην Κρήτη, όπου τις μέρες που δεν υπάρχει διαθέσιμος οδηγός για το ασθενοφόρο, τη θέση τους αναλαμβάνουν οδηγοί της πυροσβεστικής. Σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησε τη θεσμοθέτηση αυτής της δυνατότητας, με την πρόβλεψη εκπαίδευσης για τους Δήμους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στην πρόσληψη 187 οδηγών, οι οποίοι, μάλιστα, ορκίζονται την Τρίτη.
«Θα πάρουμε κι άλλους 100 με την προκήρυξη του Φλεβάρη», προσέθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν φτάνουν για τις ανάγκες που υπάρχουν και με βάση την κατανομή που έχει γίνει. «Πρέπει να βρούμε τέτοιου τύπου συνέργειες που να μπορέσουν πραγματικά να λύσουν σε ορατό χρονικό ορίζοντα τις ανάγκες των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών».
Αεροδιακομιδές
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΑΒ.
Ο κ. Πολάκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αεροδιακομιδών, για τα πτητικά μέσα και ειδικότερα για τα 3 εναπομείναντα ελικόπτερα Α-109 Power της Αgusta, τα οποία παραμένουν παροπλισμένα στο υπόστεγο του Τμήματος, λόγω τεχνικών προβλημάτων, που έως τώρα δεν υπήρξε πρωτοβουλία εκκίνησης των διαδικασιών επίλυσής τους.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της ηγεσίας της Αριστοτέλους να επιλύσει τα προβλήματα του Τμήματος Αεροδιακομιδών και ειδικότερα να κινήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επισκευή και συντήρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr