Να πώς ένα νοσοκομείο κλείνει μέσα σε μια μέρα

Την τελευταία στιγμή γλύτωσε από πλήρη παράλυση το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τον άμεσο κίνδυνο αναστολής των χειρουργείων και των μικροεπεμβάσεων, ελλείψει δυνατότητας αποστείρωσης των εργαλείων και των υλικών.
“Καταγγέλλουμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου και όλους τους αρμόδιους για την αδιαφορία που επέδειξαν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αφού το κλείσιμο των χειρουργείων θα μπορούσε να κοστίσει ανθρώπινες ζωές” αναφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Σταμάτης Φιλιππής.
Για το θέμα η Τεχνική Υπηρεσία είχε καταθέσει έκθεση στη Διοίκηση πριν ενάμισι χρόνο, αλλά όπως λέει το Σωματείο όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία για την επιδιόρθωση της βλάβης – παρά το σοβαρό του θέματος – γεγονός το οποίο θα μπορούσα να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.
Για την ιστορία του θέματος θα πρέπει να πούμε πως το ΓΝ Σάμου έχει δύο κλιβάνους. Ο κλίβανος της Κεντρικής Αποστείρωσης λειτουργεί από το 1989 και υποστηρίζει όλα τα τμήματα του νοσοκομείου (Κλινικές, Εξωτερικά Ιατρεία και Μονάδες), αλλά η λειτουργία του και η ασφάλεια των εργαζόμενων που τον χειρίζονται είχε κριθεί επικίνδυνη. Το ίδιο και ο δεύτερος κλίβανος που εξυπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες κι εγκαταστάθηκε το 1991. Έτσι, εδώ και κάποιο καιρό τη συγκεκριμένη ανάγκη κάλυπτε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Κι εκεί όμως, ο κλίβανος «κλάταρε» με αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα πρόβλημα ασφάλειας των κατοίκων στο Νομό.
Πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως οι αναγκαίες επιδιορθώσεις στον έναν από τους δύο κλιβάνους του ΓΝ Σάμου έχουν αποκατασταθεί, ενώ με γοργούς ρυθμούς αναφέρεται πως υλοποιούνται οι εργασίες επιδιόρθωσης και στον δεύτερο κλίβανο.
Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο κ. Φιλιππής, η αδυναμία αποστείρωσης δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Χειρουργείου καθώς υπάρχουν σημαντικές βλάβες και στις κτιριακές υποδομές που εμποδίζουν την ασφαλή χρήση του χώρου…

ΠΗΓΗ: virus.com.gr