Ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου από συμβλημένους γιατρούς

Βάσει νομοθεσίας, σε λιγότερο από 1 μήνα (31/12/15) παραγράφονται λόγω συμπλήρωσης 5ετίας οι οφειλές του 2010. Την ίδια στιγμή, άμεσος είναι ο κίνδυνος παραγραφής και των οφειλών του 2011, καθώς τα χρήματα που είχαν δοθεί από τους δανειστές το 2013 και είχαν δεσμευτεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γι’ αυτό το σκοπό, θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί εις ολόκληρον μέχρι τις 31/12/14. Το ποσό αυτό ήταν αρχικά 1,8 δις ευρώ, από τα οποία σε εκκρεμότητα βρίσκονται μέχρι σήμερα τα 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Όπως εξηγεί στο Virus η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου: «Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των θεσμικών εκπροσώπων των γιατρών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την ανάγκη προώθησης νομοθετικής ρύθμισης που να επεκτείνει τους όρους αποπληρωμής για το 2011, μέσα στο τρέχον έτος, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν από το ΓΛΚ για να χρησιμοποιηθούν για αλλότριους σκοπούς και οι γιατροί εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους».
Τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, σε επικοινωνιακό επίπεδο έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα. Η παρελκυστική τους στάση, όμως, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στους επαγγελματίες υγείας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αποφάσισαν να κινηθούν νομικά και δικαστικά διεκδικώντας το δίκιο τους.
«Αρχικά θα προβούμε σε ομαδικά εξώδικα διαμαρτυρίας, γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε ομαδικές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου» τονίζει η κ. Μαστοράκου.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ της Ένωσης καλεί τα μέλη του να προσκομίσουν μέχρι τις 23 Δεκέμβρη υπογεγραμμένο το υπόδειγμα εξουσιοδότησης προς το νομικό σύμβουλο με τα ακριβή προσωπικά στοιχεία τους, καθώς και τα συνολικά δεδομένα των οφειλόμενων ποσών (ΟΠΑΔ, ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Οίκος Ναύτου, κλπ), συμπεριλαμβάνοντας τους μήνες των πρώην ταμείων που εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση του 10%, καθώς είχαν πληρωθεί με προκαταβολή 90%. Σε δεύτερο χρόνο, κι εφόσον δεν υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος εντός 2μήνου, το ΔΣ προτείνει τη δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων ποσών με ατομικές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, από το νομικό σύμβουλο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ επισημαίνει προς τα μέλη της πως η εξώδικη διαμαρτυρία που ενδέχεται να επεκταθεί με κατάθεση ατομικών αγωγών, δύναται να καλύψει μόνο τα πλήρη μέλη της Ένωσης και ταμειακά τακτοποιημένα για το 2015 σε πρώτη φάση ή για τη διετία 2015 / 2016. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να το κάνετε.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr